Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASAD NEMA OPASNOSTI

Erumpirala Etna na Siciliji: Vulkan izbacio lavu, stupanj upozorenja podignut na narančasto

ITALY-CATANIA-MOUNT ETNA VOLCANO-ERUPTION
Foto: Jin Mamengni/XINHUA
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
11.11.2023.
u 12:31

Izdaleka se mogla vidjeti sjajna lava i krhotine koje su izbačene u tamu, a zatim polako tekle niz planinu

Etna na Siciliji erumpirala je tijekom noći i izbacila vruću lavu, no nije bilo većeg izbacivanja pepela iznad talijanskog mediteranskog otoka niti izvješća o šteti. Operacije na aerodromu Catania na otoku odvijale su se kao i obično u subotu ujutro, iako je Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) podigao stupanj upozorenja s žutog na narančasto.

Izdaleka se mogla vidjeti sjajna lava i krhotine koje su izbačene u tamu, a zatim polako tekle niz planinu. Vulkan je posebno aktivan kod jugoistočnog kratera.

Etna je najveći aktivni vulkan u Europi, visok oko 3.300 metara.

Inače, istovremeno je i Island proglasio izvanredno stanje te evakuirao grad Grindavik zbog više tisuća potresa koji su posljednjih tjedana zabilježeni oko vulkana Fagradalsfjall.  Otočne vlasti zabrinute su zbog velike količine magme koja se širi pod zemljom te bi mogla izbiti na površinu, a mi smo razgovarali s Hrvaticom koja živi na Islandu te koja nam je ispričala što se trenutno tamo događa, o čemu više možete pročitati OVDJE.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije