Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vasilke Sancin

Slovenska stručnjakinja: Šokirana sam! Vjerojatno je da su pravila arbitraže bila kršena

Vasilke Sancin
Foto: Screenshot
1/2
22.07.2015.
u 21:15

Slovenski premijer Miro Cerar nije želio komentirati napise, no iz njegova kabineta poručuju kako premijer smatra da je riječ o pokušaju uplitanja na konačnu odluku arbitražnog suda

 – Glupost, predizborna kampanja u Hrvatskoj, komentirao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec iz Mont Blanca informacije iz transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara, a koje je danas ekskluzivno donio Večernji list.

Erjavec je dodao kako je hrvatska strana očito vrlo živčana, javlja RTV Slovenija.  Nakon što je prekinuo odmor u Francuskoj i vratio se u Sloveniju, Erjacec je kazao kako mora istražiti stvar i sastati se sa Simonom Drenik. Dodao je kako ishod "ovisi o Arbitražnom sudu", na kojem je da odluči hoće li sudac Jernej Sekolec biti opozvan. Prema Erjavcu, to je jedina posljedica ovog skandala.

Simona Drenik je, kako piše Siol.net iznenađena samim člankom i tiskovnom konferencijom u Zagrebu te dodala kako je moguće da je riječ o medijskom spinu.

 - Ne želimo komentirati provokacije iz Hrvatske, poručila je Drenik, dodavši da će o svemu obavijestiti Arbitražni sud.

Profesorica na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilke Sancin prvotno je izjavila  "da se radi o novinarskoj patki kakvih je dosad bilo mnogo", no nakon preslušavanj snimki promijenila je mišljenje te kaže kako je vrlo vjerojatno da su pravila arbitraže bila kršena, javlja Delo.

 - Šokirana sam. Za nacionalnog arbitra vrijede ista pravila kao i za sve ostale. Treba osigurati njegovu neovisnost i nepristranost, kaže Sancin koja smatra da Hrvatska može tražiti izuzimanje slovenskog arbitra, ili pak svih arbitara.

Slovenski premijer Miro Cerar nije želio komentirati napise, no iz njegova kabineta poručuju kako premijer smatra da je riječ o pokušaju uplitanja na konačnu odluku arbitražnog suda.

Večernji list u posjedu je audiosnimke koja pokazuje da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izišao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku te da slovenska strana krši pravila po kojima se taj sud – kojemu se države svijeta obraćaju s punim povjerenjem da će profesionalno i nepristrano obaviti posao – obvezao raditi.

Usto, iz transkripata se može iščitati da je odluka o podjeli Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) već donesena i da će, prema njoj, najmanje dvije trećine zaljeva pripasti Sloveniji iako arbitri trebaju održati još jednu raspravu. Informaciju da je Sud već odlučio većinu Savudrijske vale "dodijeliti" Sloveniji prvi je otkrio beogradski Kurir, a Večernji list potom je došao do dokumenata koji potvrđuju takve tvrdnje te upozoravaju na ozbiljne nepravilnosti u ponašanju stranaka i arbitara.

Slovenski mediji uvelike su se raspisali o cijeloj situaciji pišući kako je službeni Zagreb na nogama. RTV Slovenija na svojim internetskim stranicama aferu opisuje kao hrvatsku medijsku burlesku. 

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Vesna Pusić: To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku

Komentara 102

L0
luena 01
16:42 22.07.2015.

Ma da Slovenci posteni a nasi zivcani,tako je ... A VL-ist je sve "izmislio" pa i snimke "manipulirao"a Erjaveca su nasi nagovorili da se zaleti ono u proljece sa odlukom arbitraznog suda pa je na brzaka opet pokusao druge okrivit kako smo pogrjesno razumjeli i da on to nikad tako nije rekao... Mislim ovoliko bezobrazluka od susjeda i to prvih koji su samo par km od nas tko bi rekao.... Nisu se oni ni napinjali nase primanje u EU sprjeciti ma ne nisu ,nisu ni drugi put pokusali ... Tek kad ih je EU upozorila prestali su skripuci zubima...moz mislit sve je ovo predizborna patka... Jos ce posteni susjedi trazit od nas(Hrvatske) i VL-ista odstetu za narusen ugled u svijetu....moz mislit...

MS
mare_split
16:45 22.07.2015.

Slovenac, taktika ti je ista kao i kod srpčadi: izvrćeš činjenice i od istine pokušavaš učiniti laž, ... naravno, i obrnuto! Stavi slušalice na uši i poslušaj: prljavi ste do besvjesti! Da mare može odlučivati danas se ne bi kupali u našem moru i kurč... sa svojim biciklima, trečanjem po RH, branjem ljekovitog bilja, ribolovom bez dozvole ...! Sreća je vaša da nisam na p(us)ičkinom mjestu!

DG
damir.geo
16:42 22.07.2015.

I onda nek netko kaze da Slovenci nisu Srbi? Lazu cim zinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije