Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pahor prisegnuo:

Pahor prisegnuo za predsjednika i poručio što očekuje od Hrvatske

Borut Pahor
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
22.12.2017.
u 19:22

Ponosni smo da je Slovenija nakon što je diplomatski priznata sva otvorena pitanja s drugim državama riješila na miran način, kazao je u inauguracijskom govoru Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor danas je na sjednici parlamenta potpisao prisegu da će braniti nacionalne interese i blagostanje građana započevši svoj drugi petogodišnji mandat na položaju predsjednika Slovenije, a u govoru se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.

Pahor je u inauguracijskom govoru među ostalim spomenuo odnose s Hrvatskom i drugim susjednim državama, rekavši da europska i vanjska politika započinje upravo dobrosusjedskim odnosima, te podržao nastojanje vlade da se provede arbitražni sporazum o granici.

"Ponosni smo da je Slovenija nakon što je diplomatski priznata sva otvorena pitanja s drugim državama riješila na miran način, uključujući i pitanje o načinu određivanja granice sa susjednom Hrvatskom", kazao je u inauguracijskom govoru Pahor, te dodao da je ove godine ad-hoc arbitraža tu granicu i odredila temeljem arbitražnog sporazuma kao međunarodnog ugovora.

"Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Pahor.

Dodao je da Slovenija i dalje treba ostati aktivna u oblikovanju svjetske i europske politike, a posebno angažirana u jugoistočnoj Europi i na području Balkana.

"S našim iskustvom, znanjem i političkom voljom želimo toj regiji pomagati u očuvanju i učvršćenju mira i sigurnosti, te u euroatlantskim vizijama te regije", kazao je Pahor.

Na predsjedničkim izborima prije mjesec i pol dana Pahor je u drugom krugu izbora pobijedio protukandidata Marjana Šareca, osvojivši 53 posto glasova od 52 posto birača koji su izašli na izbore.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Borut Pahor
1/59

Komentara 42

BO
boris
19:43 22.12.2017.

rekao bih: kratko i jasno, a naši, bez da su mudrovali, morali su prije reagirati. Kriva je naša vlada.

DU
Deleted user
20:05 22.12.2017.

Pahor prisegnuo. Sjećam se mudrih komentatora prije par mjeseci kako će mu biti zadnji mandat.

PI
pinkec
17:17 23.12.2017.

'Hrvatska neće u Schengen i OECD bez implementacije arbitražne odluke'. Ništa novoga iz 'prijateljske' susedne Zlovenije, ponaša se neprijateljski, kao i ranije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije