Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Erjavec bi već postavljao slovenske bove u Savudrijskoj vali

Karl Erjavec nakon sjednice vlade rekao je za televizijsku postaju A-kanal da zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.
05. listopada 2017. u 20:08 86 komentara 7893 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Slovenska vlada u četvrtak se upoznala s prikazom granice s Hrvatskom temeljem presude arbitražnog suda, ali je neće provesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu, rekao je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodajući da je on predlagao da se u Savudrijskoj vali postave bove prema arbitraži iako je Hrvatska ne priznaje.

Karl Erjavec Milan Ivkošić Ako Slovenci i drugi susjedi hoće da budemo Izrael, budimo Izrael!

Kako je Erjavec nakon sjednice vlade rekao za televizijsku postaju A-kanal, zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.
Osim sa zakonskim pripremama za provedbu, vlada premijera Cerara informirala se i o prijevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom, najavio je Erjavec.

Na zatvorenoj sjednici zastupnicima će biti predstavljena "vizualizacija arbitražne odluke", te prijevod arbitražne presude, kako bi se sa svime mogli dobro upoznati prije nego podrže zakone za pripremu provedbe arbitraže.

Savudrijska vala
1 / 12
Savudrijska vala

"Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele sudjelovati", kazao je Erjavec, dodavši da "Hrvati ne poštuju dogovore" nego da imaju otvorena granična pitanja osim sa Slovenijom još i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Erjavec je rekao da u vladi postoje "dvije linije" u odnosima s Hrvatskom, te da je prevladala premijerova koja se zalaže za umjereniji pristup iako inzistira na provedbi arbitraže. Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije, jer su u dijelu arbitražne presude granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

No, to nije prihvaćeno, kazao je slovenski ministar, te pojasnio da će se u provedbu presude ići istovremenu na moru i kopnu. On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže.

Žica Žilet-žica i panel ograda Slovenska žilet-žica gotovo na četvrtini granice s Hrvatskom Joško Klisović Joško Klisović 'Hrvatska je jače zakinuta samo u Piranskom zaljevu' Borut Pahor Pahor se branio Slovenski predsjednički kandidati u sučeljavanju govorili i o arbitraži
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar fastrac
  fastrac:

  Heh, dobro je dok predlaže bove koliko je pametan možda bude predlago i mine.

 • mikrogrizzly:

  Čudi me da nije inzistirao na postavljanju žilet žice u zaljevu - to bi bilo u skladu sa SLO "viđenjem" da je HR isključivi krivac za ovo i ono i da zaslužuje blokadu ovakvu i onakvu. Uzmite u ruku arb. ... prikaži još! sporazum i tamo stoji eksplicitno, crno na bijelom, da ni jedna država neće poduzimati korake itd. itd. E pa vidljivo iz aviona ili možete otići na navodnu granicu i opipati rukom - SLO je usprkos slovu arb. sporazuma 2015 krenula ograđivati navodnu graničnu liniju metalnim barijerama i bodljikavom žicom i u momentu presude arb. vijeća je preko 500 km navodne granične linije bilo pod žicom!? O tome Erjavec ni zuc - što je očekivano, ali da suci iz arb. vijeća to "kao čašu vode popili" i nije ih uopće zasmetalo, a izrijekom se protivi potpisanom sporazumu koji im je bio preduvjet za rad - e to je još jedan od skandala te i takve arbitraže, neovisno o slučaju slovenskog arbitra... Erjavec je pak prvi prekršio pravila arb. vijeća jer je na TV Velenje, ničim izazvan, iskreketao svojedobno da prema njegovim neslužbenim informacijama SLO će dobiti sve što traži arb. presudom. Nakon toga je suradnica SLO za arb. vijeće također iznijela medijima informacije do kojih se nije moglo doći nego izravnom (i zabranjenom!) komunikacijom s arbitrima. Znači ni "čkomiti" nisu znali, a gledajte ih sad kako su nadmeni...

 • Deleted user:

  Sjajano imati ce HV mete za gadjanje, a mogo bi i Erjavec svoju glavu umjesto bove podmetnut :-)