Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zaustavite Facebook!"

Erdogan spornim zakonom ograničio društvene mreže

Turski predsjednik Erdogan
Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.07.2020.
u 18:43

Opozicija, kritičari i oni koji drugačije misle posljednjih godina sve više prelaze na društvene mreže

Unatoč mnogim kritikama i nezadovoljstvu, po nalogu predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, turski parlament usvojio je jučer zakon o reguliranju sadržaja na društvenim mrežama koji će, kako tvrde kritičari, povećati cenzuru i pomoći vlasti u ušutkavanju oporbenih glasova.

Zakon su podržale vladajuća Stranka pravde i razvoja i nacionalistička Stranka nacionalnog pokreta. Prijedlog postavlja formalnu definiciju pružatelja usluga društvenih medija i ima za cilj imenovati odgovornog predstavnika za istrage i pravne postupke koji se odnose na uvrede preko platformi. Također, definira fizičke ili pravne osobe koje, kao pružatelji usluga, omogućavaju korisnicima da kreiraju, nadziru ili dijele online sadržaje među kojima su tekstovi, vizualni, glasovni sadržaji i lokacija.

Pružatelji usluga sa sjedištem u inozemstvu, koji imaju više od milijun dnevnih posjetilaca u Turskoj, morat će odrediti najmanje jednog predstavnika u zemlji. Kontakt informacije ove osobe bit će dostupni na internet stranici tako da će biti veoma vidljive i pristupačne. Ukoliko predstavnik usluge bude fizička osoba, a ne pravna, obavezno mora biti turski državljanin. Pružatelji usluga će imati 48 sati da odgovore na naredbe o uklanjanju uvredljivog sadržaja. Ujedno će poduzeti i neophodne mjere za pohranjivanje podataka o korisnicima u Turskoj, unutar zemlje. Novčane kazne za one koji ne budu izvršavali svoje obaveze bit će povećane, a u cilju poticanja na poštovanje zakona.

Zakon je donesen ponajviše zbog vrijeđanja lika i djela predsjednika Erdogana. Budući da velikim dijelom turskih medija dominira i kontrolira vlast, opozicija, kritičari i oni koji drugačije misle posljednjih godina sve više prelaze na društvene mreže. Da je to tako, potvrđuje i pobjeda istanbulskog gradonačelnika Ekrema Imamoglua, koji je iznenađujuće pobijedio na lokalnim izborima 2019. , a svoje je birače mobilizirao preko društvenih mreža.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije