Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAKONITO POGODOVANJE

Optužnica protiv Dovečer i Pajića: EPPO djelatnicu HAMAG-a tereti da je rođaku namjestila natječaj

Čakovec: Uhićena Magdalena Dovečer, voditeljica Službe za koordinaciju u HAMAG-BICRO
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
02.03.2023.
u 14:18

Prema rezultatima istrage koju je proveo EPPO u Zagrebu, prvookrivljena je poduzela radnje kako bi osigurala da se ugovor o javnoj nabavi naziva 'Grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala' procijenjene vrijednosti od 113.000 eura, bez obzira na zaprimljene ponude drugih ponuditelja, sukladno dogovoru, dodijeli drugookrivljeniku Pajiću

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj podigao je optužnicu protiv Magdalene Dovečer (37), još jedne, sada bivše, uzdanice HDZ-a i njezinog rođaka Tihomira Pajića. U vrijeme inkriminirano optužnicom ona je bila zaposlenica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), dok je Pajić vlasnik grafičkog obrta. EPPO ih tereti za nezakonito pogodovanje i poticanje na nezakonito pogodovanje  "teško" 113.000 eura.

Prema optužnici, Magdalena Dovečer, koja je lani nakon uhićenja promptno izbačena iz HDZ-a, u kojem je prije toga bila poprilično aktivna, od rujna 2020. do listopada 2021. kao zaposlenica HAMAG-BICRO-a, vodila je projekt "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a". U tom projektu bila je raspisana javna nabava u okviru koje je  zatraženo grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala. Magdalena Dovečer se tereti da je na Pajićevo traženje poduzela niz radnji kako bi njegov obrt Studio P pobijedio na javnom natječaju koji je financiran sredstvima iz EU fondova. Pajić je bio zainteresiran za javni  natječaj "Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND“, a procijenjena vrijednost tog projekta bila je 848.000 kuna odnosno oko 113.000 eura.  

 Za pripremu i provedbu javnog natječaja formalno je bilo zaduženo Stručno povjerenstvo, no to nije spriječilo, kako se tereti, Magdalenu Dovečer da se u sve umiješa. EPPO je tereti da je od  rujna do prosinca 2020., najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to tako da  je uvjete natječaja prilagodila mogućnostima i referencama Studia P. Potom je, kako se tereti u siječnju 2021., inicirala pokretanje predmetne nabave.  Na javni natječaj su se osim Studija P. javile još četiri tvrtke, s tim da su tri ponude bile cjenovno povoljnije od ponude Studia P. Iako joj je djelatnik zadužen za podršku u provedbi javnog natječaja kazao da su druge ponude bolje, ona se na upozorenje oglušila. Tereti ju se da je sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude Studia P. odbila kao nepravilne. Osim toga njihovu je ponudu ocijenila kao ekonomski najpovoljniju te je  Upravi HAMAG-BICRO-a  predložila da prihvati njihovu ponudu, pa je odluka o prihvaćanju ponude Studia P donesena  30. ožujka 2021.

Jedan od ponuditelja se žalio Državnoj  komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koji je odluku poništio te je cijelu stvar  vratio na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u. No EPPO tereti Magdalenu Dovečer  da je  još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru ponude Studia P.  Tu odluku je ponovo u žalbenom postupku poništio DKOM te ju je ponovo vratio HAMAG-BICRO-u, na odlučivanje. A Magdalena Dovečer je, kako se tereti tu odluku DKOM-a pokušala osporiti  na Visokom upravnom sudu gdje je podnijela žalbu. Taj je spor izgubila, a u ponovljenom postupku na natječaju je izabran jedan od ranijih ponuditelja, a ne Studio P.

Komentara 2

Avatar Bongozg
Bongozg
11:55 02.03.2023.

to je sve zahvaljujuci Europskoj tuziteljici Kovesi. Da se pita nas DORH ili koga god vec, sve je u redu, ili nisu pogledali jer ima previse dokumentacije

Avatar InHocSignoVinces
InHocSignoVinces
12:13 02.03.2023.

Dovečer mu namistila posa, a Doujutro raspisala još jedan natječaj za njega da se može Dopodne prijaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije