Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višemilijunske zapljene

EPPO istražuje porezne prevare u Latviji, Francuskoj I Nizozemskoj

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
21.06.2023.
u 09:45

Općinska tvrtka lažirala poslove, a autotvrtke nova vozila prodavale kao rabljena. Ukupna šteta 33 milijuna eura.

Pretrage na 16 lokacija i zapljena imovine vrijedne šest milijuna eura u istrazi porezne prevare od 14 milijuna eura, rezultat su najnovije  istrage koju je pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Latviji. Istraživala se općinska tvrtka  zbog sumnje da je u dogovoru s privatnim  tvrtkama  umjetno napuhivala cijene  isporučenih dobara i usluga. EPPO sumnja da je koruptivna shema uključivala napuhavanje operativnih troškova  općinske tvrtke, što je onda uzročno posljedično dovodilo do toga da se neki troškovi odbiju i plati manje poreza.

Odnosno sumnja se da su se sklapali fiktivni poslovi s umjetno napuhanim cijenama. Prikupljeni dokaz, navodi EPPO, upućuju na to da neki troškovi provedbe projekta nisu stvarno nastali, te da su rashodi umjetno uvećani. Pretragama diljem Latvije, zaplijenjeno je 10 nekretnina vrijednih oko šest milijuna eura. Pune ruke posla imali su i uredi EPPO-a u Francuskoj i Nizozemskoj, koji su provodili zajedničku istragu porezne prevare od 19 milijuna eura prilikom prodaje automobila.

Zajednička istraga rezultirala je uhićenjem četiri osobe, zapljenama  većeg broja automobila, kao i zapljenom  jednog milijuna eura u gotovini. Radilo se o kriminalnoj shemi prema kojoj su automobilske tvrtke rabljena vozila, lažno prodavali prezentirajući ih kao nova. Činile su to, kako se sumnja, kako bi izbjegle plaćanje PDV-a, jer kada se legalno prodaju rabljena  vozila, PDV se mora platiti samo na ostvarenu maržu, odnosno na razliku između cijene plaćene za vozilo i cijene po kojoj se  vozilo prodaje.  

POVEZANI ČLANCI:

Sumnja se, da su tvrtke koje su sada pod istragom, nove automobile, na koje se mora u cijelosti platiti PDV, "pretvorile" u rabljene. To im je omogućilo i da automobile prodaju po manjim cijenama, čime su postali nelojalna konkurencija tvrtkama koje su poslovale legalno. EPPO sumnja da su nizozemske tvrtke kupile automobile od legalnih tvrtki i trgovaca u Njemačkoj. Zatim su ta vozila  prodana lažnim tvrtkama u Francuskoj, a zatim ponovno otkupljena.

U konačnici su automobili  prodani privatnim osobama i tvrtkama u nekoliko zemalja EU (uglavnom Francuskoj i Nizozemskoj) kao rabljena vozila. Sumnja se da su se u tom poslu koristile i lažne fakture, a u 17 pretraga u Nizozemskoj i Njemačkoj, zaplijenjena su 34 automobila, luksuzna roba i više od 900.000 eura u gotovini.

U Francuskoj su pretražene kuće 10 osumnjičenika, a zaplijenjeno je šest vozila, uključujući luksuzne marke poput Mercedesa i Audija, kao i 114.000 eura u gotovini i na bankovnim računima. Dvije osobe su pritvorene zbog pranja novca  i prevare počinjen u sklopu kriminalne skupine. Francuski proračun je oštećen za 13 milijuna eura neplaćenog PDV-a, a nizozemski za šest milijuna eura.

>> VIDEO Duge cijevi i specijalci ispred Županijskog suda u Zagrebu: Na ročiste doveden suradnik Darka Šarića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije