Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'dugi COVID'

Epidemiolog o dugoročnim simptomima: 'Postoje kronične posljedice. Kronični umor, ispadanje kose...'

Zagreb: Građani se testiraju na koronavirus u drive in ambulanti u Sigetu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
01.02.2021.
u 07:32

Ja sam svjestan da smo umorni i najradije bi da se ovo ne događa, ali ako se mi pravimo da nema epidemije, ne znači da je neće biti, rekao je Kolarić

Epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite trenutno su na snazi do 15. veljače, a epidemiolog Branko Kolarić, član Vladinog znanstvenog savjeta, otkriva hoće li i kada doći do njihova popuštanja.

"Sada trebamo razmišljati o cjepivu i kako prije procijepiti ljude, osigurati cjepivo i mislim da nam je to prioritet. Prošle smo godine u prosincu imali 7300 umrlih, a prošlih nekoliko godina bilo je četiri do pet tisuća, dakle imamo daleko najveći broj umrlih. To nam je epidemija napravila. Stožer je popustio mjere što se tiče škola, vraćaju se osnovnoškolci, što je isto relativno veliki rizik zbog mutacije korone. I tu je već povećani rizik, a mutacije još nismo detektirali u Hrvatskoj", kazao je za Dnevnik Nove TV te rekao kako, prema njegovom mišljenju, ne treba otvoriti kafiće i fitnes centre. 

"Sada trenutno ne. Kad pogledamo što rade druge države, mi imamo mjere koje su relativno blaže. Druge države imaju rigoroznije mjere. Ja sam svjestan da smo umorni i najradije bi da se ovo ne događa, ali ako se mi pravimo da nema epidemije, ne znači da je neće biti. Sada smo jedva došli u fazu da zdravstveni sustav može udahnuti zrak. Ako se sjetimo, prije mjesec dana nismo imali mjesta na intenzivnim jedinicama", upozorava. 

VIDEO Od proglašenja epidemije u Hrvatskoj je umrlo 5523 građana više nego godinu prije.

Odluka o cijepljenju starijih od 65 godina cjepivom AstraZenece još uvijek nije donesena. 

"To ćemo odlučiti kada HALMED napravi registraciju. Dakle EU agencija za lijekove je dozvolila cijepljenje svih skupina, a u Hrvatskoj još nismo donijeli takvu odluku. Istraživanja su provedena do 55 godina i čekamo još neke dodatne informacije od proizvođača. Dakle, ta odluka još nije donesena", pojasnio je Kolarić. 

Sve više se spominje "dugi COVID", odnosno simptomi ostaju mjesecima nakon preboljenja. Kolarić je objasnio koliko to može biti opasno. "To još uvijek proučavamo, ali imamo relativno značajan broj ljudi koji imaju kronične simptome. Kronični umor, ispadanje kose... Svakako postoje kronične posljedice ove bolesti", upozorava. 

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liliZG
15:45 01.02.2021.

neki dan mi došla klinka i pričala da su njene frendice koje su preboljele covid i to kao laganini, prijavile da im opalo pola kose , nekima se to polako vraća a nekima još ne, jedna je imala covid početkom desetog mjeseca i još se osjeća jako umorno... možemo se mi praviti da je to sve laka prehladica ali nije... ...................jedna moja mušterija , doktor, bio je hospitaliziran još 4 puta nakon što je dobio negativan nalaz, ostajao je bez daha pa je svako malo morao na kisik, i tako 4 puta po dva -tri dana bolnice,.. kad mi nedavno došao skoro ga nisam prepoznala koliko je smršavio... strašno.... zato nemojmo biti bahati i misliti kako nas neće ili neće jako...... jedan susjeda iz dvije ulice dalje je umro , pokopali ga prije mjesec i pol... ona klasična priča, tako slab da na noge nije mogao stati, onda se lijepo oporavio, pogoršalo mu se preko noći i umro.............. imam još takvih priča od mojih direktnih susjeda gdje su klinci praktično prehodali coronu sa malom temperaturicom a njihova mama mjesec dana temperature, kašlja i slabosti.. ne želim više o tome....

PE
PeroJoso
07:57 01.02.2021.

otežano disanje, nedostatak kisika u krvi, posljedica su nošenja maski više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije