Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Enver Hoxhaj: Hrvatska nam je druga domovina

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
03.03.2014.
u 19:40

U Zagrebu smo dogovorili u što bi Hrvatska trebala najviše ulagati na Kosovu. Uz razvoj industrije i energetike, poljoprivrede, otvarala bi banke...

U razgovoru za Večernji list ministar vanjskih poslova Republike Kosovo Enver Hoxhaj otkrio je da je Srbija priznala neovisnost, suverenitet i integritet Republike Kosovo te je uvjeren da će Srbija i Kosovo zajedno ući u EU, dok vlast BiH optužuje zbog dosadašnjeg nepriznavanja Kosova. Vjeruje i da će se Hrvatska sada, nakon ulaska u EU, usredotočiti na investiranje na Kosovu.

Tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj susreli ste se s predsjednikom Josipovićem, Josipom Lekom i Vesnom Pusić, o čemu ste razgovarali?

Dogovorili smo se da razvijemo i pojačamo bilateralne odnose. Za nas Kosovare Hrvatska je najvažnija zemlja u regiji i u političkom i u gospodarskom pogledu. Mogu vam reći da izvrsno surađujemo u svim segmentima i sferama, političkim, gospodarskim, kulturnim... Hrvatska nam je izuzetno važan strateški partner, jer ona danas ima važnu ulogu u regiji kao zemlja članica EU.

Hrvatska je ipak zakazala u investiranju na Kosovu. Mislite li da je razlog tome i pritisak srpske strane?

Mislim da nije bilo nikakvih ozbiljnijih razloga pa čak ni pritisaka sa srpske strane. Hrvatska je bila usredotočena na ulazak u EU, a mi smo bili zaokupljeni pripremama za proglašenje nezavisnosti Kosova. To je jedini pravi razlog zašto naša gospodarska suradnja nije došla do više razine.

Višestruka suradnja

Ipak, većina zemalja EU, pa čak i Turska, investirala je u Kosovo?

I Hrvatima i Kosovarima sada je najvažnije otvaranje novog poglavlja u političkim, gospodarskim i kulturnim odnosima. Imamo nekoliko projekta koji trebaju biti realizirani idućih mjeseci. U Zagrebu smo dogovorili strategiju po kojoj bi Hrvatska trebala najviše ulagati. Uz razvoj industrije, dogovarali smo da Hrvatska otvara i banke, ulaže u bolnice, poljoprivredu, rudarstvo, energetiku…, jer naš je cilj otvaranje mnogo novih radnih mjesta, a naravno da u tim ulaganjima Hrvatska najviše profitira. U fazi smo restrukturiranja ekonomije, a hrvatski kapital bi nam dobro došao. Za nas Kosovare, Hrvatska je oduvijek bila druga domovina. Kako mi, Albanci, smatramo da je Hrvatska izuzetno važna zemlja za nas, ostale zemlje regije na Hrvatsku gledaju kao na zemlju faktora stabilnosti i kao na njihovu predvodnicu prema zemljama EU.

Kako ocjenjujete vaš odnos s BiH, još vas nije priznala kao nezavisnu državu, a uveli ste i vize za njihove građane?

Ne postoji nikakav razlog da BiH ne prizna neovisnost Kosova, jer Bošnjaci su, kao i mi Kosovari, bili žrtve velikosrpske agresije. Odluka o nezavisnosti Kosova mora biti suglasna od dvaju entiteta, Federacije i Republike Srpske. Ali mislim da su nas, nakon što smo u Bruxellesu lani u travnju sa Srbima potpisali sporazum kojim su oni priznali naš suverenitet i teritorijalni integritet, priznali i kao nezavisnu državu. Srbija je tim sporazumom promijenila stav prema Kosovu i mislim da je paradoksalno da se političari u Republici Srpskoj prave veći Srbi nego sami Srbi u Srbiji koji su već priznali Kosovo. Krajnje je vrijeme da političari u BiH konačno pogledaju kartu regije na kojoj se vidi da je Kosovo neovisna država i to će i ostati bez obzira priznali to oni ili ne, a bit ćemo i veoma važan geopolitički faktor.

Vjerujete li u iskrenost srpskih političara?

Uopće ne. Henry Kissinger je u svojoj knjizi napisao da političari ne smiju biti naivni. Mi kosovski političari, vjerujte, nismo naivni. Vidimo što je moguće, a što nemoguće. Zato srpskim političarima dajemo do znanja da se naši razgovori vode između dviju delegacija nezavisnih država koje rješavaju državne probleme. Naš razgovor sa Srbima uz prisutnost EU nema veze sa statusom, suverenitetom i integritetom, jer Kosovo je neovisna država i takva će i ostati, više nema povratka. Tada najviše vremena trošimo na to kako i na koji način integrirati srpsko pučanstvo sa sjevera Kosova i mogu vam reći da smo postigli pozitivan rezultat. Trebamo riješiti pet točaka za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije - Srbija mora implementirati sve potpisane dogovore u Bruxellesu, hitno mora rasformirati paralelnu strukturu vlasti u Sjevernoj Mitrovici i više ne smije biti prepreka članstvu Kosova u UN-u. Treba nam puna integracija Srba sa sjevera u Republiku Kosovo, te na koncu obostrano priznanje suvereniteta i integriteta država. To će dovesti do potpune normalizacije između dviju država.

Kažete da je Srbija već priznala neovisnost Kosova, a s druge strane, Dačić, Vučić i Nikolić pred srbijanskom javnošću kažu da to nikada neće napraviti?

Pa oni su prije 20 godina rekli da Kosovo ne postoji, da je to Srbija. Ali shvatili su da je i za nas, ali i za njihovu budućnost bolje da s nama sjede u Bruxellesu i pregovaraju, jer Srbija nikada neće ući u EU ne bude li priznala Kosovo, a taj dokument je i potpisala. Vjerujem da će Srbi za par godina i javno priznati neovisnost Kosova te da će Srbija i Kosovo zajedno u isto vrijeme postati članice Europske unije.

Hoće li se što promijeniti u slučaju pobjede radikala na predstojećim izborima u Srbiji?

Ne vjerujem da će doći do velike promjene i mislim da će isti ljudi, i Dačić i Vučić, imati većinu u parlamentu i formirati novu srbijansku vladu. Nas ne zabrinjava previše tko će doći na vlast, jer ulazak Srbije u EU ovisi o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Branimo odlazak u Siriju

Strahujete li da međunarodna zajednica ne nagradi Srbiju i dodijeli joj sjever Kosova?

Ne vjerujem da bi do toga moglo doći jer bi to bio opasan presedan ne samo za stabilnost Kosova nego i za cijelu regiju. Problem sjevera Kosova polako rješavamo i polako ga integriramo u Republiku Kosovo. Izbori su iza nas, bit će formirana skupština, policija i pravosudna tijela već djeluju i mislim da neće biti nikakvih problema. Oni će raditi prema kosovskom ustavu i zakonu.

Koji je vaš stav o prijedlogu spajanja s Kosovom Preševske doline i dijela Makedonije gdje su većina stanovništva Albanci?

Što se nas na Kosovu tiče, granice na Balkanu već su određene i nema nikakvih promjena. Mi kao država poštovat ćemo svaki suverenitet i integritet država. Nemamo nikakve pretenzije prema teritoriju izvan Kosova.

Veliki broj Kosovara odlazi u rat u Siriju, strahujete li od povrataka tih džihadista kući?

Mi Kosovari smo kao društvo sekularni. Tolerantno smo društvo, poštujemo sve vjerske i etničke skupine. Naš je islam moderan europski islam. Oni koji su otišli su izolirani slučajevi, nisu neki trend i ne predstavljaju kosovsko društvo. No, poduzet ćemo sve da osiguramo sigurnost naših građana. Zato je vlada donijela zakon koji zabranjuje odlazak Kosovarima u rat u Siriju jer je to protiv interesa Republike Kosovo i naših partnera, pa i protiv interesa građana Sirije, jer oni tamo idu ubijati ljude.

>> Kasulidis: Srbija neće morati priznati Kosovo zbog ulaska u EU

Komentara 23

DP
Dule Pacov
21:00 03.03.2014.

braća po materi.

JM
jezero-matica
19:19 04.03.2014.

Cije banke koja industrija.Partija pila granu na kojoj sjedi,a Udba oganj potpiruje!

Avatar lipistipeikata
lipistipeikata
20:45 04.03.2014.

Dinaro,a kako zvuči hrvatski jezik kad ga govori Albanac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije