Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski rezultati

ENNA Grupa u 2022. zabilježila snažan rast, posebno se ističu prihodi od prodaje u inozemstvu

ENNA Grupa Pavao Vujnovac
Foto: ENNA Grupa
1/4
28.04.2023.
u 15:59

Konsolidirani prihodi iznose 60,7 milijardi kuna (8 milijardi eura), što predstavlja rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu

Financijski rezultati ENNA Grupe u 2022. godini narasli su u odnosu na 2021. godinu, priopćeno je iz kompanije. Kako se ističe, rast prihoda bilježi se u svim segmentima poslovanja, pri čemu su posebno rasli prihodi od prodaje u inozemstvu. Konsolidirani prihodi iznose 60,7 milijardi kuna (8 milijardi eura), što predstavlja rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pri tome su tvrtke grupacije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj ostvarile 29,3 mlrd kuna (3,9 mlrd eura), a tvrtke sa sjedištem u inozemstvu 31,4 mlrd kuna (4,1 mlrd eura). Ukupna konsolidirana EBITDA ENNA grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna eura) što predstavlja EBITDA maržu od 1%. Porez na dobit ENNA grupe u RH za 2022. godinu iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna EUR), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna eura).

ENNA Grupa je tijekom 2022. godine, dodaje se, upravljala društvima u sektorima energetike i logistike te prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA Grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Opskrba, ENNA Logic te ENNA Fruit.

PPD je 2022. godinu završio s prihodima od poslovanja od 32,9 milijardi kuna (4,4 milijarde eura), što je porast od 56% u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, na prodaju plina na inozemnom tržištu otpada 70 posto prihoda, dok na prodaju plina hrvatskim potrošačima otpada 30% ukupnog prihoda PPD-a. Na porast prihoda PPD-a najznačajnije je utjecao porast cijene plina na svjetskom tržištu, ali i visoka poslovna aktivnost grupacije na inozemnim tržištima.

U 2022. godini nastavljene su volatilnosti na europskom plinskom tržištu koje je dodatno potaknuo rat u Ukrajini. Aktualiziralo se i pitanje sigurnosti opskrbe cijele Europe, dok je u kolovozu zabilježena rekorda cijena plina od gotovo 350 EUR/MWh. Istodobno, tijekom cijele 2022. godine PPD je za građane Republike Hrvatske, sukladno HERA-inoj metodologiji za izračun cijene plina, osigurao plin po cijeni od 17 EUR/MWh, a zatim 41 EUR/MWh. Zahvaljujući snažnom portfelju, pristupu svim europskim plinskim burzama te dugogodišnjim financijskim partnerima PPD je uspješno prošao kroz financijski iznimno zahtjevnu prošlu godinu, pri čemu je jedan od najvećih izazova bio održanje likvidnosti neophodne za nesmetano trgovanje, navode iz ENNA Grupe.

U ukupnim nabavama plina, dodaje se, LNG čini 40%, zemni plin nabavljen od europskih dobavljača 40%, a plin nabavljen od Gazproma 20%. Tijekom 2022. godine u potpunosti je obustavljena nabava Gazpromova plina.

U segmentu energetike, ENNA Grupa je i u 2022. nastavila sa značajnim ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE). ENNA Opskrba zabilježila je prihode od 866 milijuna kuna (114,9 milijuna eura). Tvrtka je također ugovorila prodaju više od 1000 solarnih elektrana za kućanstva u Hrvatskoj. Ulaganja u OIE ostvaruju se i kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Geo. ENNA Geo bavi se isključivo razvojem projekata koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije, a tijekom 2022. započelo je istraživanje dvije bušotine geotermalnih izvora energije u Slavoniji gdje se planira izgradnja geotermalnih elektrana. 

Tvrtka ENNA Fruit tijekom 2022. potvrdila je status vodećeg otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, pri čemu su prihodi premašili milijardu kuna (133 milijuna eura), EBITDA iznosi 26 milijuna kuna (3,5 milijuna eura). ENNA Grupa posluje i u segmentu logistike i željezničkog cargo prijevoza kroz tvrtke ENNA Logic i ENNA Transport. Konsolidirani prihodi segmenta logistike u 2022. iznose 220 milijuna kuna (29 milijuna eura), što je 35 posto više nego godinu ranije. ENNA Logic ostvarila je pritom povećanje kontejnerskog prometa u suradnji s Maerskom. Također, tijekom prošle godine nastavljen je razvoj i ulaganje u projekt kontejnerskog terminala Rijeka Gateway.

ENNA grupa je i tijekom 2022. pažnju posvetila najranjivijim skupinama društva pomažući kroz vlastitu Zakladu Novo sutra, ali i svoje tvrtke. Zaklada je nakon početka rata u Ukrajini organizirala dolazak više od 70 izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku te im i danas plaća troškove smještaja i režija. Riječ je o obiteljima zaposlenika ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz koja poslovno surađuje s Prvim plinarskim društvom. Uz to, PPD je u jesen 2022. pokrenuo humanitarnu akciju “Svako dijete zaslužuje topao dom” u kojoj je svim domovima za djecu i SOS dječjim selima u Hrvatskoj podmirio troškove režija za struju i plin tijekom šest hladnih mjeseci. Nastavljen je i projekt stipendiranja više od 50-ero djece s područja potresom pogođene Banovine, zaključuje kompanija u priopćenju. 

VIDEO Znate li pravilno izbrisati svoju povijest pretraživanja? Fora je u skrivenim postavkama

Komentara 1

Avatar Radagast
Radagast
17:54 28.04.2023.

Novi Todorić..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije