Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Potpuno me ispunjava'

Englez koji se doselio u Hrvatsku: Prvo sam našao psa, a onda i razlog više za ostanak

Andrew Norris
Foto: Screenshot HRT
06.02.2020.
u 12:10

Andrew Norris hrvatski je zet koji je u našu domovinu prvi put došao nakon što je u Londonu vidio potresne slike iz Domovinskog rata

Dok mnogi iseljavaju iz Hrvatske, Englez Andrew Norris i ne pomišlja napustiti je. Ovaj fotograf, slikar i glazbenik u Hrvatsku je prvi puta došao nakon Domovinskog rata nakon što je u Londonu vidio izložbu fotografija o kulturnim spomenicima koji su bili uništeni tijekom rata.

Odmah je odlučio otići u Hrvatsku iako za našu zemlju dotad nikad nije čuo. Pronašao je ženu koja je organizirala tu izložbu, Jadranku Peras, a nakon mjesec dana došao je u Zagreb. Devet mjeseci je obilazio ratišta i dokumentirao stanje.

– Onda sam posudio prazni dućan u Londonu, u poznatom dijelu Londona. Prostor kao da je bio ratni prostor. Bacio sam kamen, cigle, drvo svugdje na pod. Slike sam stavio na zid, posudio sam fotografije iz prve izložbe. Ta izložba je bila otvorena deset dana, a dva tjedna poslije toga osjećao sam da sam razočaran, da želim nastaviti interes za tu zemlju – ispričao je Norris za HRT.

Vraćao se često u Hrvatsku, a počeo je učiti hrvatski jezik i studirati ga u Londonu.

– Ja sam bio student koji je studirao hrvatsku povijest, književnost i jezik. Dan poslije mog zadnjeg ispita vratio sam se u Zagreb i nisam bio siguran hoću li ostati tu ili se vratiti u London i tražiti posao. Onda sam našao psa na ulici u Zagrebu i tako je pala odluka da moram tu ostati – prisjetio se.

Nakon psa pronašao je i drugu ljubav – svoju suprugu i to mu je bio još jedan razlog više za ostanak u Hrvatskoj.

– Andrew je dugi niz godina dolazio u Hrvatsku i samim time što je bio rat kad je dolazio on se toliko vezao za našu zemlju i kao da je tražio način da ostane. Imao je baš čvrstu vezu s Hrvatskom i onda kad je našao psa na ulici, onda je to bilo to. Ja sam došla kao potvrda da definitivno ostaje, da nema više povratka u Englesku – kazala je njegova supruga Jasna Rudan Norris.

Par je kupio vikendicu u Donjem Bukovlju gdje Andrew nalazi inspiraciju za slikanje i snimanje dokumentarnih filmova.

U rodnu Englesku odlazi nekoliko puta godišnje, posjetiti majku, sestru i brata. Hrvatska je, naglašava, ono što ga potpuno ispunjava.

VIDEO Zašto Hrvati iseljavaju u inozemstvo?

Komentara 6

LI
liliZG
12:28 06.02.2020.

sretno mu bilo

VL
vlada1
13:01 06.02.2020.

Inače Švaba,Austrijanac ili englez rade 11 mjeseci 10-12 sati dnevno da bi si mogli biti dva tjedna biti u hrvatskoj,a mi radimo malo,živimo kak živimo i kukamo za sve su nam krivi: Škegro,Mateša,Račan,Linić,Sanader,Milanović,plenkoviç,Merkel,Trunp,masoni,židovi,Soroš.......

MO
Mostar1
13:21 06.02.2020.

Ima on mirovinu tako da mu je super dok tamo ne moze preziviti jakav pas kakvi bakraci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije