Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Englesku krajnju rasističku desnicu podržava 48 posto birača

Velika Britanija
REUTERS/PIXSELL
27.02.2011.
u 21:48

Polovica ispitanika zalaže se za antiislamsku i antiimigracijsku politiku uz uvjet da nema fašističkoga znakovlja

Čak 48 posto Engleza podržalo bi na izborima krajnje desnu stranku koja se zalaže za antiimigracijsku i antiislamsku politiku, a jedini je uvjet da se ta stranka ne koristi nikakvim fašističkim znakovljem i da nije sklona nasilju. Rezultat je to velikog ispitivanja javnog mnijenja.

Kamo je nestala tolerancija?

Ovi su rezultati šokirali nevladine organizacije koje se bore protiv rasizma, a koje su procijenile da ovako visok postotak birača sklonih desnici govori o tome da su britanske parlamentarne stranke potpuno izgubile kontakt sa svojim biračkim tijelom. Oni su također doveli u pitanje tvrdnju da su Englezi i Britanci općenito tolerantniji od stanovnika ostalih zemalja Europe. Iako u iduće četiri godine ovi rezultati neće moći biti testirani na parlamentarnim izborima, očito je da bi stranka krajnje desnice bila vrlo uspješna kad bi zadovoljila kriterije. Ako je ovaj postotak realan, englesko biračko tijelo moglo bi biti još desnije orijentirano od onoga u Francuskoj, gdje Le Pen očekuje dvadesetak posto glasova na predsjedničkim izborima iduće godina, ili u Nizozemskoj, u kojoj je antiislamistička stranka Geerta Wildersa dobila nešto više od 15 posto glasova.

Šokirana je antifašistička zaklada Searchlight Educational Trust koja je naručila istraživanje u kojem je čak 64 posto bijelih Britanaca kaže da je imigracija oduvijek bila loša i štetna za njihovu zemlju i u kojem 52 posto svih ispitanih odobrava tezu da muslimani stvaraju probleme u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sasvim realna opcija

Na rezultate istraživanja reagirali su u neki zastupnici u britanskom Parlamentu koji su kazali da su tijekom predizborne kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore u svojim izbornim jedinicama bili suočeni s borbom protiv popularnosti Britanske nacionalne stranke koja svoju politiku gradi na engleskom nacionalizmu i koja ima sve više i više simpatizera u toj zemlji.

Istraživanje je također potvrdilo da se urušava britanski nacionalni identitet i da sve više Engleza sebe ne vidi kao Britance –39 posto ispitanih više voli da ih se zove Englezima, a ne Britancima. Samo 0,5 posto ispitanika smatra se Europljanima.

Ključne riječi

Komentara 83

OB
-obrisani-
08:01 28.02.2011.

osim tih PT imamo još i problema sa slavoserbskim političarima te k.omunjarama ,izdajicama,UDBAšima ,jugoslavenima ,budalama zaluđenim braCCCCtvom i JedinCCCCtvom.Davno bi to \"kulturni \" Englezi sredili da se njima takvo što događa u zemllji.

HA
Hamiclar
22:30 27.02.2011.

Pošaljimo im Vesnu Pusić da ih liberalizira, nama bi bilo dosta.

OB
-obrisani-
23:11 27.02.2011.

bice rata kazu svi....al ja cu umreti od ljubavi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije