Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Engleski soj koronavirusa i u Sloveniji: 'Podaci iz zadnja tri dana ne ulijevaju optimizam'

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske
24. siječnja 2021. u 19:24 5 komentara 2234 prikaza
Koronavirus u Sloveniji
Foto: Reuters/PIXSELL

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan "engleski" soj koronavirusa, slovenska će vlada idućeg tjedna ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

Koronavirus u Njemačkoj visokorizično 25 zemalja U Njemačkoj pojačana kontrola putnika iz visokorizičnih zemalja, evo što vrijedi za Hrvate

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako je sumnji da je za prijašnji tempo zaraza koronavirusom i prije bio "kriv" engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila "nekoliko tisuća" specifičnih PCR testova koji reagiraju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenski premijer.

Već je u nedjelju po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je zanijekao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Podaci o stanju epidemije iz zadnja tri dana "ne ulijevaju optimizam", kazao je Janša, dodavši da je pogoršano stanje s brojem novozaraženih u više regija, te da bi s obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u europskim državama, te probleme oko nabave cjepiva, vlada možda drukčije reagirala kad je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera.

Zbog toga će vlada u srijedu na sastanku s članovima stručne skupine "ponovo razmotriti" situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagirati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih tjedana koji će se sada testirati na "engleski" soj.

Zagreb: Ministar zdravstva Vili Beroš održao konferenciju za medije NAJAVIO RELAKSACIJU MJERA Beroš: Puštat ćemo prvo sportske aktivnosti, možda i učenike viših razreda u škole

Ako bi se pokazalo da je ta varijanta virusa koja je zaraznija i brže se prenosi u zemlji prisutnija, to bi značilo da je situacija u zemlji glede širenja virusa "krajnje ozbiljna", no ako se pokaže da je ona u svim regijama relativno malo prisutna, onda će vlada ostati na ocjeni da se epidemija "može kontrolirati", kazao je Janša.

Sve je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, osobito na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci vlade, idući tjedan relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola, te otvoreni vrtići za svu djecu.

Te će se odluke u buduće provjeravati i revidirati svaki tjedan, ovisno o situaciji u pojedinoj regiji i prilagođavati stanju stvari, kazao je Janša, pozvavši sve građane da se "striktno" pridržavaju svih mjera protuepidemijske zaštite, a one koji moraju nositi maske da koriste učinkovitije maske FP-2 tipa, ako rade na takvim radnim mjestima, gdje je mogućnost prijenosa zaraze veća.

Epidemija je u Sloveniji i inače još uvijek na vrlo visokoj razini u usporedbi s drugim europskim zemljama, zato je potrebno biti krajnje oprezan, kazao je Janša u nedjejju na izvanrednoj konferenciji za novinare.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • ja-ma:

    Mađarska, Srbija i Slovenija danas. Mi smo sljedeći i kako je rekao Beroš "popuštanje mjera pada u vodu". Jasno ko dan!

  • prcko.vita:

    Kakve su šanse da se taj novi soj ne pojavi u Hrvatskoj? Mislim da su jako male. Dakle, slijedi nam pojačavanje mjera, i još veća borba sa virusom. Zato nam je potrebno kvalitetno zdravstvo. Iznimno važno kvalitetno zdravstvo zalog je ... prikaži još! za veće šanse za bolji i duži život.

  • _________:

    Nivi soj je samo novo opravdanje za dodatno stezanje naroda u škripac. Do puknuća.