Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA Obnovljivi izvori energije
Povratak na članak

Energetska samodostatnost je ključna, energetska kriza još nije iza nas

Mi fosilnih goriva nemamo niti možemo očekivati energiju od njega, pogotovo u kontekstu potrebe za dekarbonizacijom cjelokupnog sustava. Jedino rješenje u supstituciji fosilnih goriva jesu obnovljivi izvori i nuklearna energetika, ali ona nam danas nije u fokusu - pojasnio je Dražen Jakšić

Komentari 4

EJ
ejStef
19:42 10.05.2023.

Ajme, koliko gorljivih izjava, a to je ekipa radi koje su cijene energenata otišle u nebo... Od svih ideja, ona koja ima smisla je staviti solare na zgrade, iskoristiti geotermalnu energiju koliko se može, još koja hidroelektrana, te možda jošš koja vjetroelektrana... Sjeći hektare i hektare šume da bi se instalirali solari je suludo, isto kao i krčenje šuma radi vjetroelektrana, a to je ono što se radi... Ako se stvarno želi postati samodostatan, trebalo bi napraviti jednu, možda dvije nuklearke, a istraživanje nafte i plina treba nastaviti, te napraviti nove bušotine... Malo manje religije, više znanosti. Izjava u tekstu o električnom automobilu je čista laž. Auto je toliko skuplji da se nikada ne isplati, a o komforu da ne pričamo...

VL
Avatar vila velebita
vila velebita
07:36 11.05.2023.

Za svaki MW iz obnovljivih izvora moraš imati MW pokriven iz konvencionalnih izvora. Koliko kobalta i sličnih materijala koji kopaju djeca u Kongu se koristi prilikom proizvodnje jedne solarne ploče??? Tko će poslije zbrinjavati i koliko će koštati zbrinjavanje tih solarnih ploča... kad se npr. kadmij proglasi kancerogenim i opasnim po okoliš... Kako elektrane koje su u ruralnim sredinama, u kojim nema potrošača utječu na napon mreže i kolike gubitke proizvodi na mreži???

VL
KO
kotač
14:21 11.05.2023.

Fosilnim gorivima i uranijem se stvara geopolitička ovisnost o zemljama drugog i trećeg svijeta, dok se obnovljivim izvorima skupo plaća neovisnost ili točnije smanjenje ovisnosti o drugima. Osim toga, put tranzicije na obnovljive izvore energije je dug i prednosti će sve više dolaziti do izražaja. Normalno je da je naftni i plinski lobi u šoku što im se više približava kraj.

VL
DU
Deleted user
22:56 10.05.2023.

Solarne i vjetroelektrana naj veća glupost cijelo vrijeme se skriva informacija da fuzijski reaktor ali i antimaterie zapravo rade sve je zapravo obmana elita koji ne žele izgubiti moć i kontrolu jer te stvari se ne dijele sa običnim ljudima.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.