Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMELA IH GRETA

Emotivni govor posramio svjetske lidere: Takvo ribanje nikad nisu doživjeli!

Greta Thunberg
Foto: REUTERS
1/5
23.09.2019.
u 21:40

Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete?, emotivna je bila klimatska aktivistica Greta Thunberg

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: "kako se usuđujete", prenosi Reuters.

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je uoči summita o klimi upozorio šefove vlada i država da moraju predstaviti akcijske planove ukoliko žele  govoriti na skupu koji bi trebao dati novi poticaj provođenju odredbi Pariškog sporazuma iz 2015. u borbi protiv globalnog zatopljenja.

"Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda uzvraća udarac s gnjevom", kazao je Guterres.

Prema njegovim riječima, sve ima svoju cijenu, a najveću cijenu plaćamo ako ništa ne činimo.

"Najveća cijena je subvencioniranje umiruće industrije fosilnih goriva, izgradnja sve većeg broja tvornica za proizvodnju ugljena", dodao je Guterres.

Na skupu će, između ostalih, govoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi te čelnici kompanija koji promiču obnovljivu energiju.

VIDEO Prosvjed zbog klimatskih promjena

Komentara 259

ST
stefj
21:58 23.09.2019.

Ne bih trebala biti ovdje, ali mi je bolje nego u školi. Uglavnom se to svodi na to... Trebaju zeleni kao određena korekcija industriji, no što je previše, previše je. Sada ćemo djecu koristiti za svoje ciljeve, znamo kakve ideologije su to radile...

Avatar Django
Django
22:19 23.09.2019.

Sramotna manipulacija djece. Što ova mala uopće zna o svijetu u kojem živi, osim onoga što su joj utuvili u glavu? Da mi je samo vidjeti njene roditelje koji dopuštaju da im tko zna kakvi žuti, crveni i zeleni šarlatani odgajaju dijete. Ah, znam, novac ruši i najtvrđe zidine.

Avatar hvala_što_pušite
hvala_što_pušite
22:15 23.09.2019.

propagandni projekt...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije