Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rušenje helikoptera

Pilot JNA izbjegao hrvatski zatvor

helikopter
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
19.01.2018.
u 10:21

Emir Šišić u Hrvatskoj je u odsutnosti bio osuđen na 20 godina zatvora. Zbog istog mu se sudilo i u Italiji nakon što je uhićen 2001.

Petero europskih promatrača, četiri Talijana i jedan Francuz, poginulo je 7. siječnja 1992. kada je helikopter tadašnje Europske ekonomske zajednice (EEZ) srušio projektil ispaljen iz MIG-a 21. Borbenim avionom pilotirao je Emir Šišić, major JNA, koji je zbog toga optužen i osuđen u Hrvatskoj, ali i u Italiji. I dok je kaznu koju mu je izrekao sud u Italiji barem djelomično odslužio prije no što se Srbija diplomatskom ofenzivom izborila ga se izruči Srbiji, nakon čega je vrlo brzo pušten na uvjetnu slobodu, zbog hrvatske presude nije bio ni dana u zavoru.

Prošlo 25 godina

I neće jer je Županijski sud u Varaždinu 15. siječnja zbog zastare obustavio izdržavanje te kazne. Šišić, koji je bio optužen zbog ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom, 30. rujna 1992. u Varaždinu je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Na tu se presudu žalio, a Vrhovni je sud žalbu odbio pa je 12. siječnja 1993. presuda postala pravomoćna. No kako je Šišić bio nedostupan, kaznu nikada nije izdržao. A da bi se kazna mogla izdržati, od pravomoćne presude ne smije proći više od 25 godina. U Šišićevu slučaju tih 25 godina prošlo je 12. siječnja 2018., kada je nastupila zastara, pa Županijskom sudu u Varaždinu nije preostalo ništa drugo do da po slovu zakona obustavi izvršavanje kazne zbog zastare.

Uhićen u Mađarskoj

Što se tiče suđenja u Italiji, Šišić se tamo na optuženičkoj klupi našao nakon što je po tjeralici 2001. uhićen u Mađarskoj. Mađari su ga izručili Talijanima koji su ga potom osudili na 15 godina zatvora. Srbija je od Italije tražila da joj ga izruči radi izdržavanja kazne, a Talijani su na to pristali u studenom 2006., nakon što su dobili garanciju srpskih vlasti da Šišiću neće biti umanjena kazna niti će biti pušten na slobodu. Premješten je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici, iz kojeg je dvije godine kasnije pušten na uvjetnu slobodu, što je izazvalo burnu reakciju Talijana koji su se smatrali izigranima. Prema srpskom zakonu, Šišić je imao pravo na uvjetni otpust, a sud je smatrao da domaće zakonodavstvo ima prednost pred garancijama danim Talijanima.

Pogledajte i galeriju sa suđenja Ratku Mladiću:

helikopter
1/10

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
10:37 19.01.2018.

hrvatska je 15. siječnja '92-e međunarodno priznata, i svi događaji do tog trenutka se smatraju događanjima u jugoslaviji, onoj, sfrj... znači, prema ustavu sfrj na dan kad je srušen taj helikopter, jna je bila jedina ovlaštena nadzirati i štititi zračni prostor iznad te zemlje zvane sfrj. ekipa iz srušenog helikoptera nije imala dozvolu od tijela koje je jedino po ustavu sfrj bilo zaduženo za kontrolu leta, let nije njima bio prijavljen, i tako dalje. pazite, jedan helikopter vam ulazi u zemlju, nije vam se javio, vi o njemu pojma nemate, a vidite ga na radaru. a trenutno vam u zemlji bjesne neki nemiri, vi ih smatrate građanskim... ima oružja, puca se, napada regularna vojska... što bi po vama, u teoriji oslobođenoj svih subjektivnih i privatnih osjećaja, trebala napraviti zemlja, odnosno osoba zadužena za sigurnost leta? amerikanci su 2001.-e srušili civilni avion zbog sumnje da njime upravljaju teroristi. i o tome nije bilo puno zbora, niti su mediji imali hrabrosti javno propitkivati opravdanost čina rušenja. inače, nevjerojatnom koincidencijom događaja, ja sam vidio rušenje ovog helikoptera, i to prije nego sam zakoračio u krčmu. tako da smo imali vruću temu.

Avatar Yugoslavia.Is.Back.In.Town
Yugoslavia.Is.Back.In.Town
17:11 21.01.2018.

Nije major, nego porucnik, u momentu kad je izvrsio svoj zadatak. I soli na rep...

MI
miki45
11:17 22.01.2018.

netreba biti uopste zastara duga kriminala ali to poreznoj odgovara uzeli mojoj cerki 23 tisuce kuna zavlacili dok nije zastarelo to je hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije