Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforme ili raspad

Emar Brok: Schulzova dramatičnost upozorava na ozbiljnost problema Unije

Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2015.
u 22:30

Izbjeglička kriza predstavlja najveći izazov pred kojim se Europska unija našla u proteklih pedeset godina

Izjava predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza da Europskoj uniji prijeti raspad komentirala se jučer u hodnicima EP-a i drugih institucija EU u Bruxellesu, a većina ljudi tako dramatičnu izjavu shvaća više kao upozorenje i poziv da se nešto učini nego kao realnost koja se može brzo dogoditi.

– Izbjeglička kriza predstavlja najveći izazov za EU u 50 godina. Stoga moramo natjerati ljude da to shvate – komentirao je za Večernji list Schulzov njemački kolega Elmar Brok, koji shvaća Schulzovu dramatičnost kao korak u tom smjeru shvaćanja opasnosti.

Šefica diplomacije EU Federica Mogherini nije željela komentirati Schulzovu izjavu, no jesu hrvatski europarlamentarci.

– Vjerojatno opasnost i blizina raspada EU nije takva kako zvuči ta dramatična izjava, ali stanje nije ni tako dobro. Raspad jedne takve institucije, koja se tako dugo gradila i postala tako robusna, ne ide samo tako. Ali EU se doista nalazi ili pred nekakvim raspadom, koji se, ako se bude događao, neće dogoditi tako brzo, ili pred nekom reformom koja će stvoriti Uniju s više brzina, kaže Jozo Radoš (HNS).

Predsjednik EP-a Martin Schulz u intervjuu za Die Welt rekao je kako se EU može raspasti jer postoje snage koje žele da se raspadne. Dodao je kako "moramo pokušati to izbjeći, jer bi posljedice bile dramatične".

– EU je u opasnosti i nitko ne može reći hoće li i dalje postojati za 10 godina. Ako želimo da postoji, morat ćemo se za nju boriti vrlo snažno – rekao je Schulz.

SDP-ov Tonino Picula smatra da Schulz tom izjavom zapravo poziva da se u EU pronađe neka nova vrsta zajedništva i da se reformira funkcioniranje Unije. 

>> Europska unija časti s milijun eura za gradnju šumskih prometnica 

>> EU i San Marino potpisali sporazum protiv porezne utaje 

>> Broj tražitelja azila u Njemačkoj prešao milijun

Komentara 4

DU
Deleted user
22:44 10.12.2015.

Jako se dobro sjećamo stavke pravosuđa i izdaje naših generala i državnih tajni kako bi se svidjeli Karli delponte a sad kad se EU raspadne slobodno ih možemo staviti u kategoriju veleizdajnika i oduzeti sve privilegije i materijalna prava.

DU
Deleted user
22:46 10.12.2015.

Danas se raspada EU sutra NATO a nas ovi veleizdajnici opljačkali, rasprodali i razoružali.

Avatar pora
pora
00:58 11.12.2015.

zbog gluposti ce se raspasti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije