Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Docjepljivanje

EMA odobrava i cjepivo protiv BA.4 i BA.5 varijanti omikrona

storyeditor/2022-09-14/PXL_081121_90554496.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
15.09.2022.
u 07:38

Pri donošenju preporuke za davanje odobrenja za cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, Povjerenstvo EMA-e je uzelo u obzir sve dostupne podatke o izvornom obliku cjepiva Comirnaty i njegovim prilagođenim oblicima.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je davanje odobrenja za prilagođeno bivalentno cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje cilja izvornu varijantu te podvarijante BA.4 i BA.5 omikron varijante virusa SARS-CoV-2. Tako će nakon cjepiva koje je nedavno stiglo i u Hrvatsku, a koje osim zaštite za izvorni virus SARS-coV-2 pruža i zaštitu za podvarijantu omikrona BA.1 odnosno križnu zaštitu za BA.1 i BA.1.75, odobreno biti i cjepivo protiv prevladavajućih varijanti omikrona.

Cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 namijenjeno je za primjenu kod osoba u dobi od 12 i više godina koje su završile barem primarni ciklus cijepljenja. Riječ je o prilagođenom cjepivu izvornog oblika cjepiva protiv bolesti COVID-19 Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer. Pri donošenju preporuke za davanje odobrenja za cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, Povjerenstvo EMA-e je uzelo u obzir sve dostupne podatke o izvornom obliku cjepiva Comirnaty i njegovim prilagođenim oblicima, uključujući nedavno odobreno prilagođeno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1, kao i podatke o cjepivima protiv drugih varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost, za koja se trenutačno provode ispitivanja.

Kao i sva odobrena cjepiva protiv COVID-19, izvorno cjepivo Comirnaty je i dalje učinkovito u sprječavanju teških oblika bolesti, hospitalizacija i fatalnih ishoda te će se nastaviti koristiti u EU, posebice za primarno cijepljenje. 

VIDEO: Čelnica agencije za lijekovi srušila se na konferenciji o prestanku cijepljenja AstraZenecom

Komentara 3

DL
Dvanaest__legija
08:20 15.09.2022.

Te, sad već dokazano neučinkovite i opasne bućkuriše, treba zabraniti!

WT
WTF!
14:50 15.09.2022.

Danska - djeca i adolescenti mlađi od 18 god.od 01.07.22.više ne mogu primiti prvu dozu covid cjepiva,a od 01.09.22.ni drugu. Nema više nikakvog cijepljenja. Onima ispod 50 god.preporučuje se da se ne cijepe. Dosta je bilo 💉💉💉💉💉💉💉

PV
prcko.vita
07:40 15.09.2022.

Naravno da odobrava, a Plenki odobrava od proljeća opet ulazak turistima bez ikakve kontrole i reda, znamo već... naučili smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije