Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nanotehnologija

Elektronički nos iz pacijentova daha prepoznaje malignu bolest

nos
VL
VL
Autor
Diana Glavina
16.10.2010.
u 12:00

– Zahvaljujući molekularno-biološkoj revoluciji i dekodiranju ljudskog genoma, iz dana u dan u onkologiji ima pomaka.

Izraelski znanstvenici najavili su uporabu aparatića za testiranje daha pacijenta uz pomoć kojega se može razlikovati ne samo “zdrav” i “maligni” dah već i dijagnosticirati najčešći oblici raka pluća, dojke, debeloga crijeva i prostate. Aparatić je već popularno nazvan “elektronički nos”.

Testirali i zdrave

Abraham Kuten s Izraelskog instituta za tehnologiju sa suradnicima proveo je istraživanje na 177 osoba, među kojima je bilo zdravih ljudi, ali i onih s nekom vrstom tumora. Prvi su rezultati potvrdili da bi medicina uskoro mogla dobiti jednostavan način za rano otkrivanje raka. Elektronički nos zapravo su nanoreceptori koji otkrivaju različite supstancije koje se emitiraju s površine kancerogenih stanica u nastanku. Primjerice, senzor s ugrađenim zlatnim nanočesticama može, preko daha pacijenta, otkriti tumor pluća. Znanstvenici su naime zaključili da razvoj tumora prate genske i proteinske promjene koje mogu “stvoriti” određene organske sastojke prisutne u dahu. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu “British Journal of Cancer”.

Revolucija u dijagnostici

– Zahvaljujući molekularno-biološkoj revoluciji i dekodiranju ljudskog genoma, iz dana u dan u onkologiji ima pomaka. Primjerice, već se uvelike koristi antigen iz krvi za rano otkrivanje raka prostate. S napretkom tehnologije otvaraju se nove poveznice za razlikovanje najsitnijih odstupanja od normale iz krvi, genskom analizom komadića kože ili iz daha. Traženje bolesti u što ranijoj fazi – iz krvi, daha, sline, svejedno, izvanredan je pomak kojim se i u onkologiji slaže mozaik – kaže prof. dr. Eduard Vrdoljak, šef Klinike za onkologiju KBC-a Split. Prof. dr. Stjepko Pleština, šef Klinike za onkologiju KBC-a Rebro, također vjeruje u sve osjetljivije i pouzdanije metode ranog otkrivanja raka i kaže:

– Poslije informatizacije i digitalizacije koje su donijele revoluciju u dijagnostici i liječenju, razdoblje nanotehnologije svakako je u usponu s golemim mogućnostima i u medicini.

Komentara 5

ZJ
zivot je lijep
13:03 16.10.2010.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina provode istraživanja izdaha, uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH. O rezultatima postoje podatci u stučnoj i znanstvenoj literaturi, te na mrežnim stranicama MZOŠ-a i CROSBI-a.

OB
-obrisani-
14:48 16.10.2010.

Postanite dio PowerPlay Manager zajednice! Najbolji ONLINE manager na webu! Od sportova zasad se nude hokej i nogomet, a uskoro dolazi i rukomet, formula 1, tenis.. Mnogštvo opcija poput treninga igrača, biranja taktika, gradnje stadiona i objekata, zaposlenici, odlična ekonomska strana u igri, sponzori, prodaja TV prava i još mnogo mnogo toga! Ne propustite, postanite i vi dio PowerPlay Manager zajednice i pobjedite ostale managere! Registracija na najbolji online manager: http://www.powerplaymanager.com/r21184

SC
scary
15:30 16.10.2010.

hoće li oboljeli od karcinoma preživjeti i koliko dugo, te koliko kvalitetno, ovisi o tome je li liječenje počelo na vrijeme. a ono obično ne počne jer ljudi ne obavljaju (čitaj: nemaju para za) temeljite sistematske preglede. kad bi se pojavila ovako jednostavna pretraga dostupna ambulantno, to bi bilo fantastično! i ogroman doprinos borbi protiv raka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije