Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naš izum

Elektrobicikl ''made in Croatia'' lakoćom vožnje već osvaja svijet

električni bicikl (1)
Borna Filic/PIXSELL
01.09.2012.
u 11:34

Vozilo teži 27 kg i potegne i do 45 km/h, baterija se puni ukapčanjem u utičnicu

Od ovoga tjedna u prodaji je, u cijelom svijetu, prvi električni bicikl proizveden u Hrvatskoj, u Zagrebu. Iza projekta “made in Croatia” stoji već renomirani stručnjak Zvonimir Sučić, a njegov potencijal prepoznala je tvrtka Bioplanet Bike.

– Odlučili smo investirati u projekt i pokrenuti proizvodnju vozila te ga plasirati diljem svijeta - objašnjava Krešimir Budinski, voditelj projekta u Bioplanetu.

Značajna je to gospodarska vijest iako joj domaće institucije nisu poklonile previše pozornosti, a višemilijunsko ulaganje u proizvodnju i plasman osigurano je isključivo vlastitim sredstvima.

Komforno i za posao

– Prednost našeg bicikla jest njegova težina od samo 27 kilograma, dok neki imaju i 42 kilograma. Tu je naravno i jednostavnost uporabe, moderan, “uniseks” dizajn, kao i mogućnosti brzine i do 45 kilometara na sat uporabom elektromotora – otkriva performanse hrvatskog izuma Budinski, ističući kako je prometalo pogodno za sve uzraste, a najviše za srčane bolesnike.

Uporaba elektrobicikla omogućuje objašnjava, kontroliranu sportsku aktivnost, a već pri najmanjem umoru omogućuje ugodno “pedaliranje” zahvaljujući električnom pogonu.

Cijena je bicikla, koji se pokreće na elektromotor snage od 250 do 750 vata, 13.999 kuna, a nakon pražnjenja baterija se puni jednostavnim ukapčanjem u utičnicu. Na našem tržištu dosad su se mogli naći i dvostruko skuplji, ali i teži električni bicikli, uglavnom iz Kine, pa je model iz vlastitih pogona više nego dobra tržišna novost.

U uspjeh proizvoda koji omogućuje komforan i ekonomičan put na posao te ugodnu rekreaciju nakon posla, u Bioplanet Bikeu zato ne sumnjaju.

– Zbog krize nikad se kao danas nije više prodavalo bicikla, a budućnost je upravo i pred električnim biciklima – poručuju iz tvrtke.

Do kraja godine još 2000

Osim globalne prodaje koja će se obavljati i putem web shopa na deset jezika, Bioplanet Bike će uspostaviti i servisnu mrežu za svoj električni bicikl.

Naš bicikl moći će biti prodan i servisiran bilo gdje u svijetu, neće biti potrebno dolaziti u Zagreb - objasnio je voditelj projekta Budinski.

Već su dobro popunjene predbilježbe, a sve veća potražnja očekuje se i u Hrvatskoj, gdje ih je već prodano 30. Do kraja godine plan je proizvesti 2000 bicikala čija se konstrukcija radi u Slavonskom Brodu, a sklapa u Zagrebu.

 

 

Komentara 93

NE
Nepokolebljiv
11:48 01.09.2012.

Ne volim piskiti na tudu paradu ali ne mogu se oteti dojmu da je netko previse optimistican a nedovoljno samokritican i na trziste ce pokusati plasirati nedovrsenu ideju. 27 kg za 2000 eura. To nije atraktivno niti u Americi, definitivno nije za penzionere a srcani bolesnici ne mogu rukovati mecim sto je tako tesko. Na srecu masovna proizvodnja od 2000 gomada u tri mjeseca nije tako losa prognoza kao sto bi bilo 2000 komada dnevno. Sretno im bilo!

ZJ
zivot je lijep
11:54 01.09.2012.

Bravo, bravo!

IV
Ivo34575
11:43 01.09.2012.

Nisu normalni, za te pare se mogu odvet 250x taksijem. A dotle će ovom već crknuti baterija.. Uopće neisplativo i još ti ga tko ukrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije