Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekstremne poplave sve češće: 'Priroda u netaknutom obliku najbolja je obrana'

- Ovakve ekstremne hidrološke pojave će biti sve češće te je potrebno početi raditi na prirodnom sustavu obrane od poplava - kazala je Ivana Korna Varga.
22. rujna 2014. u 21:18 4 komentara 939 prikaza
poplava
Foto: Davor Javorović/Pixsell

"U vidu sve češćih poplava velikih razmjera koje su ove godine zadesile Hrvatsku i susjedne zemlje, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ističe kako je upravo priroda u svom netaknutom obliku najbolja obrana od poplava", stoji u priopćenju WWF-a.

Smatraju da su snažna regulacija tokova rijeka Hrvatske i sužavanje poplavnih područja pojačali poplave nizvodno jer se vodeni "val nema kamo polako razlijevati, već brzo dođe do nizvodnih dijelova te tamo uzrokuje veće štete nego što bi inače". "Tako je sa svim nizinskim rijekama, a planirani sustav obrane od poplava u obliku akumulacija (za hidroenergiju) i nasipa ne funkcionira u takvim ekstremnim uvjetima, jer nemaju dovoljan kapacitet", ističu iz WFF-a.

Uklanjajte nasipe

Poručuju da samo prirodni sustav poplavnih područja može ublažiti takve vodene valove i smanjiti njihov utjecaj nizvodno. Kao dobre primjere kojima se možemo ponositi i kojih bi trebalo biti puno više navode Kopački rit i Lonjsko polje.

- Uzaludno se nadati da će nas sustav obrane od poplava, kakav današnje upravljanje vodama nudi, obraniti od ekstremnih poplava, kao ni dolazak suša, kojih će biti sve više zbog klimatskih promjena koje su već sada očigledne - izjavila je Ivana Korna Varga iz Mediteranskog programa WWF-a te dodala da "vodne građevine", odnosno nasipe, treba uklanjati i više "otvarati riječne nizine" da bi rijeke dobile više prostora za svoju "prirodnu dinamiku koja najbolje zna regulirati velike vodne valove, kao i sušna razdoblja".

Ističu da su do snažnih poplava dovele ekstremne padaline ovih dana, tlo zasićeno vodom od prijašnjih padalina te riječna korita prepuna vode. - Ovakve ekstremne hidrološke pojave će biti sve češće, zbog utjecaja klimatskih promjena, te je potrebno već sada početi raditi na prirodnom sustavu obrane od poplava koji uključuje prirodne retencije te osiguravanje rijekama što više prostora za izlijevanje, a nasipe i ostalu skupu infrastrukturu treba graditi samo u naseljima i za zaštitu industrijskih zone i većih prometnica - zaključuje Korn Varga, stoji u priopćenju WFF-a.

>>Vodeni val prolazi županjsku Posavinu, Rajevo selo štiti prednasip

>>'Drava kod Osijeka pada, ali još tri dana treba biti na oprezu'

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • belimo:

    Moje je mišljenje da su po tom pitanju glavni krivci paraziti iz Hrvatskih Voda koji glavninu prihoda jednostavno požderu, nauštrb radova. Glavni izgovor im je nema novca i viša sila...

  • kafka:

    Pokazati respekt prema prirodi.! S razlogom jer u protivnom ... vidi se i doživi rezultat nepoštovanja prema prirodi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ... prikaži još!. . . . Viđao sam društvene sustave koji itekako respektiraju i brda i doline i rijeke i podzemne tokove u urbanističkim rješenjima.

  • Hilari Klinton:

    Nerađanje je najbolja obrana od siromaštva, bolesti i smrti. Naime kada ljudi budu rođeni onda počinju trošiti prirodne resurse svojih roditelja te im time uzrokuju smanjenje standarda. Kako djeca rastu tako i povećavaju potrošnju resursa roditelja te time dodatno smanjuju ... prikaži još!uju standard roditelja što na kraju dovodi do osiromašenja dotičnih. Kako su onda roditelji pod povećanim stresom, razbolijevaju se; a kako su siromašni, nemaju za liječenje i umiru. Dakle: nerađanje je najbolja obrana od siromaštva, bolesti i smrti. Qed