Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVEN UZROK

Eksploziju u kojoj je poginuo zidar izazvali insekticid i iskra

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
15.07.2019.
u 11:18

U tom je objektu prije radila poljoprivredna zadruga, pa otuda vjerojatno i limenke insekticida

Napokon je poznat uzrok eksplozije u Donjem Vidovcu u kojoj je 18. ožujka poginuo 41-godišnji zidar koji je radio na obnovi zgrade. Vještačenjem požarnog krša i drugih tragova s mjesta eksplozije u zgradi Zlatarskog doma u Donjem Vidovcu utvrđeno je da je uzrok eksplozije zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila za postavljanje knauf ploča.

Zapaljiva i eksplozivna tvar osnovna je komponenta insekticida Kreozana koji se nalazio u nekoliko desetaka limenki u prostoriji u kojoj su se obavljali radovi na obnovi objekta, kažu u PU međimurskoj.  U tom je objektu prije radila poljoprivredna zadruga, pa otuda vjerojatno i limenke insekticida. Silina eksplozije iznenadila je sve jer je odvaljen cijeli stražnji zid. - Bio sam u ratu i znam da kad tenk ispali granatu u kuću, ne nastane ovakva rupa - rekao je nakon eksplozije načelnik Josip Matulin. 

O rezultatima vještačenja izviješteno je nadležno državno odvjetništvo. Prilikom eksplozije u susjednoj zgradi lakše je ozlijeđena 24-godišnjakinja s područja općine Kotoriba koju su pogodili dijelovi stakla na prozoru, a oštećeno je i nekoliko osobnih automobila parkiranih uz zgradu Zlatarskog doma.

Kreozan je odavno zabranjen u EU, a koristio  se za suzbijanje insekata na voćkama. Opasan je za ljude i životinje. Simptomi trovanja su visoka temperatura, povraćanje, pojačano lučenje sline, jaka žeđ, bolovi u predjelu srca i u trbuhu i malaksalost.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dumen
Dumen
11:42 15.07.2019.

I ogovarajuća koncentracija prašine u zatvorenom prostoru može izazvati eksploziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije