Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baltimore ratno žarište

Eksplozija rasizma – gnjevni su crnci sada udarili na policajce

ATTENTION EDITORS - REUTERS PICTURE HIGHLIGHT  Demonstrators jump on a damaged Baltimore police department vehicle during clashes in Baltimore, Maryland April 27, 2015.  REUTERS/Shannon Stapleton      TPX IMAGES OF THE DAY  REUTERS NEWS PICTURES HAS NOW M
29.04.2015.
u 18:16

Gradonačelnica Stephanie Rawlings-Blake kazala je da ovo nisu prosvjedi, nego kriminal. Nitko noću ne smije na ulice od 22 do 5 sati

Do zuba naoružani specijalci, oklopni transporteri i izvanredno stanje postali su stvarnost Baltimorea. Nakon pogreba Freddieja Graya, mladog Afroamerikanca koji je umro od ozljeda zadobivenih nakon uhićenja, grad je postao pravo ratno poprište. Prosvjednici su napadali policajce, palili automobile i kuće, pljačkali... Ozlijeđeno je petnaest policajaca, od kojih šestorica teško, uhićeno je 27 prosvjednika. Gradonačelnica Stephanie Rawlings-Blake kazala je da to nisu bili prosvjedi nego kriminalna aktivnost. Odlučila je uvesti policijski sat – u idućih tjedan dana na ulice se neće moći od 22 sata do 5 sati ujutro.

Bande se udružile

Iako je prosvjed počela grupa crnih srednjoškolaca koja je blokirala promet nedaleko od groblja na kojem je Gray pokopan, policija je ubrzo doznala da se nekoliko gradskih bandi udružilo i za cilj postavilo da svaka ubije barem jednog policajaca. Iako ovo nisu bili klasični prosvjedi, već organizirano nasilje, očevici su vidjeli da više policajaca prosvjednike gađa ciglama koje su oni prethodno bacali na njih, što je ocijenjeno kao neprihvatljivo ponašanje policije.

Nasilje bijelih policajaca nad naizgled sumnjivim Afroamerikancima zabrinjavajuća je pojava, a samo prošle godine policajci su ubili više njih. No ubojstvo crnog tinejdžera Michaela Browna u Fergusonu bilo je kap koja je prelila čašu. Tada je reagirao i sam predsjednik Barack Obama, a federalna administracija i vlasti saveznih država počeli su uvoditi mjere kako bi se smanjilo policijsko nasilje. Temelj toga programa bila je obuka policajaca, a cilj je bio smiriti strasti i naučiti ih nenasilnim tehnikama koje mogu koristiti pri uhićenju. Drugi dio toga programa bilo je opremanje policajaca kamerama koje bi snimale sve što policajac radi, ali i moguće napade na policajce. No prije nešto više od mjesec dana u Albuquerqueu u New Mexicu jedan je policajac isključio kameru koji je nosio kako bi pretukao nemoćnog beskućnika samo zato što ga je on pogledao u oči. Teško ozlijeđenog beskućnika ostavio je na ulici.

Kako to rade Šveđani

Freddieja Graya, koji se dao u bijeg nakon što je spazio policajce, pozornici su uhvatili, vezali mu noge i ruke i strpali ga u maricu. Iako je on tražio da ga vežu sigurnosnim pojasom, oni to nisu učinili, već su vozili divljački. Zavezani Gray letio je po kombiju i slomio vratnu kralježnicu. Medicinska pomoć nije mu pružena pravovremeno. Pao je u komu i umro nakon tjedan dana. Ovih dana u SAD-u se dosta gleda video snimljen mobitelom u newyorškoj podzemnoj željeznici. U vagonu su se potukla dvojica crnih beskućnika, a četvorica policajaca iz Švedske, koja su tu bili na odmoru, uspjela su ih razdvojiti i savladati, a da nitko pri tome nije bio ni ogreben. Savladane beskućnike primirili su neprekidno ih zapitkujući jesu li dobro. Brojni građani zaključili su da je policijsko nasilje doista bespredmetno i da bi Šveđane trebao pozvati da američke kolege uče kako se radi policijski posao te kako se poštuju ljudski život i ljudska prava.

Baltimore je grad na čijem užem području živi oko 620 tisuća, a na širem gradskom području oko 2,5 miljuna ljudi. Čak 63 posto stanovništva čine Afroamerikanci, dok su bijelci sa 29 posto manjina. Nakon atentata na Martina Luthera Kinga u travnju 1968. izbili veliki prosvjedi tijekom kojih je grad bio teško devastiran.

>>Svi su u šoku gledali u njih: Majka išamarala sina jer je sudjelovao u neredima

>>Baltimore u plamenu: U neredima ozlijeđeno 15 policajaca, uhićeno 27 prosvjednika

Komentara 32

Avatar antonija17
antonija17
19:07 29.04.2015.

To ti je americka demokratija za kojom zudi evropa i hrvatska.

TA
takitako
19:20 29.04.2015.

amerikanci svuda sire "demokratiju" eto im sada doma

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:15 29.04.2015.

USA poštuje pravo na izbor žrtve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije