Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Eksplozija nasilja u Švedskoj: 'Kad majci s djetetom pucaju u glavu...Bit će još gore'

Turkie je bio teški kriminalac koji je proveo godine u zatvoru i želi prekinuti začarani krug nasilja.
11. prosinca 2019. u 13:34 70 komentara 52161 prikaza
Pucnjava u Švedskoj
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Švedska predstavlja za mnoge uzor kad je riječ o zaštiti klime, socijalnoj politici i liberalnom društvu, međutim nedavni val nasilja u Malmöu pokazuje kako nije sve kako treba, piše DW. 

ilustracija Prijevara Predstavio se kao bratić i zamolio ga da mu pošalje 1900 kuna

Maher Turkie smatra kako se napravilo mnogo pogrešaka. On je postao poznat kao organizator prosvjeda protiv nasilja na koji dolaze zabrinuti roditelji kao i pripadnici krim-miljea. Naime, početkom studenoga pucano je na dvojicu mladića i jedan od njih je preminuo od posljedica ranjavanja, a napadači su pobjegli na biciklima. 

Turkie je bio teški kriminalac koji je proveo godine u zatvoru i želi prekinuti začarani krug nasilja. 

– Kažete djeci "idite u školu", a sami ste kriminalci. Zašto oni ne bi bili kriminalci? – kazao je Turkie na prosvjedu.

– Više mladića uspjeli smo nagovoriti da se jave socijalnoj službi ili policiji. Mnoge smo nagovorili da promjene način života, dakle uspjeh je moguć – smatra osnivač organizacije No2Crime koja se bori protiv nasilja. 

Milan Gurović Nasilje u obitelji Bivši srpski košarkaš pretukao suprugu i 16-godišnju kćer

Ipak, svaki tjedan eksplodiraju bombe, a građani su ogorčeni i u strahu. A policija je dobila pojačanje iz cijele zemlje koje bi trebalo smiriti situaciju. Mladi u to sumnjaju. 

– Stanovnici ovog kvarta ne osjećaju se sigurno. Policija se ovdje ne smije pojaviti. Kad ubiju 15-godišnjaka ili majci s djetetom pucaju u glavu... Bit će još gore – kazala je jedna 15-godišnjakinja. 

 

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • volim.hrvatsku:

  Trazili ste , gledajte ..... HRVATSKA POLICIJO USTRAJTE , NITI KORAKA NATRAG .... AKO TREBA , TU SMO !!!!!

 • stefj:

  Eh, Švedska ima no-go zone, nešto kao Romska naselja kod nas u Međimurju, samo je to u Švedskoj po svim gradovima tako... Inače ta Švedska "uspješna" asimilacija svodi se na to da pridošlice strpaju u sirotinjski geto i nema niti ... prikaži još!i teoretske šanse da se od tamo ljudi maknu. Djetetu pridošlica plate školarinu i daju stipendiju, a društvena klima je takva da se onda to dijete srami svojih roditelja i svog porijekla, te postane Šveđanin... Problem nastaje kada se i dijete udomaći u getu, ne ide u škole, pa je problem od rođenja, Takvih je sve više... A inače, u Švedskoj je bila zabrana objavljivanja podataka o kriminalu imigranata, tako da statistički ta zemlja izgleda bajno. Nešto slično kao što se kod nas ne smije govoriti o kriminalu u Romskim zajednicama.

 • Avatar Ernest_Fulir
  Ernest_Fulir:

  Doktori i inzinjeri preuzimaju inicijativu. Potvrdjuje se stara istina - demokracija bez kontrole vodi samo i jedino u - anarhiju.