Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Eksplozija i požar u nuklearci u Francuskoj

Iz tvrtke EDF priopćeno je da je požar izbio na transformatoru izvan "nuklearne zone". Nuklearka Tricastin poznata je po čestim incidentima, a u onom iz 2008. ozračeno je 100 radnika
04. srpnja 2011. u 21:51 13 komentara 30 prikaza
tricastin
Foto: AFP

U krugu nuklearne elektrane Tricastin na jugoistoku Francuske došlo je u subotu kasno poslijepodne do eksplozije i požara koji je naknadno ugašen. AFP i DPA navode da su mještani iz obližnjeg Pierrelatteua u datom trenutku čuli snažnu eksploziju, nakon koje se mogao vidjeti ogroman oblak gustog crnog dima

Agencije prenose očitovanje tvrtke EDF, koja upravlja nuklearkom, a prema kojem je do eksplozije došo izvan "nuklearne zone" te nema ozlijeđenih. Iz ERD je priopćeno da je eksplodirao samo jedan transformator.

Riječ je o postrojenju koje se prostire na šesto hektara i u čijem sklopu se nalazi i znanstveni istraživački odjel, pogoni za obogaćivanje urana te stovarište nuklearnog otpada. Gradnja nuklearnog kompleksa započeta je još 1974., nuklearka je u pogon puštena 1980., a posljednjih godina u NE Tricastin zabilježen je niz incidenata.

Samo u dva mjeseca sredinom 2008. u toj su nuklearci zabilježena četiri incidenta, od čega je najgori bio onaj iz srpnja te godine kada je zbog curenja radioaktivnog materijala iz jednog od dva izgašena reaktora ozračeno oko 100 radnika. EDF je tada propćila da su unesrećeni samo lakše ozračeni.

Naknadno se pojavila sumnja da je curenje bio neprimijećeno još od 2005. Nakon tog nuklearnog incidensta francusko ministarstvo poljoprivrede dopustilo je lokalnim vinarima da svoje poznato vino registriraju pod drugim imenom koje u nazivu ne sadrži "Tricastin".

Nuklearka Tricastin inače ima četiri reaktora, proizvodi čak 6% električne energije u Francuskoj, ali se od toga dvije trećine koriste za rad pogona za obogaćivanje urana.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • dreamteam:

  Pod hitno gasiti sve te nuklearke. Ono sto se je dogodilo u Japanu bi trebalo svima otvoriti oci.

 • Avatar Mali_Matek
  Mali_Matek:

  broj poginulih u nesrećama hidroelektrana je puno veći nego broj poginulih u nesrećama nuklearnih elektrana (samo što se za nesreće u HE ne sazna)

 • vatra:

  lupaju mi minuse a nijedan nije suprostavio argumenete. pretpostavljam zato što ih nema. biće da su zaposlenici NEKa dobili zadatak da me zminusiraju.