Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eksperti o reformi: Samo 30 posto osiguranika drugog stupa moći će do gotovine

Pojavit će se dilema - zadržati mirovinu iz drugog stupa ili prenijeti svoju mirovinsku štednju u proračun
20. listopada 2018. u 16:24 7 komentara 2762 prikaza
Umirovljenici
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Svi koji će od 2019. odlaziti u mirovinu naći će pred dilemom zadržati mirovinu iz drugog stupa ili prenijeti svoju mirovinsku štednju u proračun. Vlada je u novom paketu mirovinskih zakona najavila da će dodatak na mirovine osigurati i za osiguranike drugog stupa, a nudi im se i mogućnost jednokratne isplate u gotovini u iznosu od 15 posto štednje. Međutim, neće svi moći do gotovine jer ljudi koji su radili za manje plaće nemaju dovoljno ušteđevine da bi zadovoljili uvjet koji se u toj opciji postavlja u zakonima.

Marko Pavić Mirovinska reforma Pavić: Umirovljenici se ne trebaju bojati za svoje mirovine

Na okruglom stolu o mirovinskoj reformi u organizaciji UMFO-a Željko Potočnjak, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, i Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb, upozorili su da se stvara podjela među umirovljenicima. Proizlazi da će se bogatiji zadržavati u drugom stupu, dok će siromašniji mirovinu primati od države.

Nestić procjenjuje da će se u idućih deset godina 60 posto novih umirovljenika vratiti u prvi stup jer će im i dalje mirovina iz prvog stupa biti povoljnija. Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić misli da će to stvoriti prostor za politički pritisak na odluke o mirovinama iz prvog stupa. Procjene govore da će samo 30 posto osiguranika drugog stupa imati pravo na jednokratnu isplatu dijela štednje.

SNIMILI I VIDEO Evo kako je ministarstvo objasnilo što će napraviti s mirovinskom reformom

Dogodit će se slično kao i s porezom na dohodak kad su svi očekivali rast plaća kao posljedicu povećanja osobnog odbitka bez obzira na to što većina ne plaća porez. Ako već država nudi jednokratnu isplatu, moglo se čuti, onda bi je trebalo ponuditi svima ili nikome. Ipak, takva opcija otvorila bi pitanje smanjenja i onih najnižih mirovina zbog jednokratne potrošnje.

Važno je napomenuti da će isplaćeni novac biti i oporezovan. Predstavnik mirovinaca Damir Grbavac zadovoljan je jer se u odnosu na prvi prijedlog dodatak dodjeljuje svima, a drži i da fondovi neće imati problema s isplatom dijela štednje. Veći naglasak stavlja na ulogu koju drugi stup može imati na tržištu. I uz postojeće limite mirovinski fondovi mogu investirati u gospodarstvo više od 15 milijardi kuna.

Radnici Uljanika na prosvjedima nose i transparente protiv IDS-a Marina Šunjerga Mirovinska štednja 97 milijardi kuna, pravi tren za privatizaciju

Najlakše bi taj novac bilo plasirati kroz velike privatizacije, ali mirovinci bi ulagali i u startup kompanije, ali i komercijalne nekretnine. Grbavac ističe da bi ulazak u HAC, HEP i slične projekte smanjio javni dug za više od pet posto i rashode za kamate za gotovo 900 milijuna kuna godišnje.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • wwwcroxx:

    Ajmo mi svi raditi od 18-67 godine života i uživati 2-3 godine u mirovini. A neka partizani (njih još 50.000) uživaju u mirovini već 70 godina. Neka i njihove žene i djeca i unuci uživaju u mirovini koju su oni ... prikaži još! “zaradili “ poštenim ubijanjem Hrvata u Hrvatskoj. Užas.

  • kazablanka 149:

    Njima je u interesu da prebacimo lovu iz 2. stupa, koja bi trebala biti naša i nasljedna, u crnu rupu bez dna zvanu proračun i da onda, po mogućnosti, čim prije umremo. Tako lova ostaje u proračunu umjesto našim nasljednicima. ... prikaži još! A uz neefikasno i korumpirano zdravstvo, sulude režije i ogromne poreze, nemilosrdne ovrhe, smrt će biti brza i neminovna :)

  • ChooseLifeAlphaTovar:

    najbolje da uvedete eutanaziju u 70. godini a odlazak u mirovinu u 69. i rijesen problem