Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Ekskluzivno - Yanis Varoufakis u razgovoru za Večernji: Pobjeda Trumpa znači kraj iluzije da je kapitalizam dobro vođen

Naslovnica 19.11.
Foto: VL
19.11.2016.
u 00:03

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis u razgovoru za Večernji progovorio o krizi Europe.

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis lani je pregovorima s Europskom unijom o grčkim dugovima duboko uznemirio bruxelleske birokrate, zaintrigirao medije i europsku javnost svjesnu da se grčko pitanje odnosi na cijeli kontinent, podijelio ekonomiste kad je riječ o opstanku eura te mnoge šarmirao, a neke i iritirao svojim rokerskim stilom. Nakon ostavke vratio se karijeri sveučilišnog predavača.

Predaje ekonomiju na sveučilištima u Ateni i teksaškom Austinu te gostuje na nekima od najprestižnijih svjetskih sveučilišta. Kao rasna intelektualna zvijezda raspravlja s misliocima i filozofima poput Noama Chomskog i Slavoja Žižeka. Osnovao je paneuropski ljevičarski pokret DiEM25 (Pokret za demokraciju u Europi 2025.). Njegovo je gostovanje 4. prosinca na Filozofskom teatru u HNK u Zagrebu, gdje će ga ugostiti njegov prijatelj i suradnik iz DiEM-a, filozof Srećko Horvat, rasprodano.

Što Trumpova pobjeda znači za svijet?

Ta pobjeda simbolizira kraj neoliberalne ere, kraj iluzije da je kapitalizam dobro vođen, kraj iluzije o postojanju efekta prelijevanja, prema kojem se bogatstvo bogatih pretače i na siromašne, kraj iluzije da Wall Street i banke znaju što rade i reguliraju sami sebe. Također simbolizira i neuspjeh establišmenta da se nosi s velikim krizama poput ove sad koja je 1929. za našu generaciju. Trumpova pobjeda oživljava politiku gnjeva, rasizma i netrpeljivosti, dopušta da se u javnosti izgovaraju stvari koje su još donedavno bile tabu. Stoga nas gura prema novim 1930-im, prema natjecanju među najgorim instinktima političara. Ako se ne založimo protiv toga, ponovno ćemo iskusiti veliko pogoršanje u političkom diskursu kao i u standardima odnošenja prema većini ljudi.

>>Cijeli intervju pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Vukovar dan poslije: 'Kad svi odu, ostanu brige. Evo, ja sam ispratio sina u Portugal'

>>Bez panike: što bismo sve trebali znati o salmoneli

>>Osam pitanja kandidatima za novog šefa SDP-a

Foto: VLm

Komentara 18

MU
Mukowsky
21:12 18.11.2016.

Yannis Fakis

DU
Deleted user
22:40 18.11.2016.

Kraj salonskih ljevičara kao što su Horvat, Žižek i varuFuckis.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
22:51 18.11.2016.

Prica kao da pod Syrizom Grcka cvate a oni su daleko najgore gospodarstvo EU, jos koju godinu i Albanija ce im se svidjati.....oni su dokaz sto ljevicarsko populisticka fantazmagoriha napravi od drustva i drzave.....jos ekstremniji primjer je Venezuela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije