Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskol u vladi

Večernji u posjedu Vrdoljakove odbijenice Petroviću: Ne dam ti studiju o MOL-u!

Ivan Vrdoljak
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
Autor
Marko Biočina
27.05.2014.
u 19:11

- Jedini razlog zbog kojeg predsjedniku NO-a INA-e nisam mogao dati studiju o utjecaju MOL-a na INA-u je taj što bih ju tada na zahtjev morao dati i drugim članovima NO-a - komentirao je ministar Vrdoljak.

Na pomolu je novi sukob u slučaju Ina – MOL, no ovaj put nije riječ, barem izravno, o konfliktu između hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a, već o nesuglasicama unutar samog hrvatskog tima.

Večernji list u posjedu je rješenja izdanog 19. svibnja 2014. kojim Ministarstvo gospodarstva odbija zahtjev predsjednika Nadzornog odbora Ine Siniše Petrovića da mu omogući pristup informacijama sadržanim u analizi poslovanja Ine koju je za potrebe Vlade izradio konzultantski konzorcij tvrtki AT&Kearney i Oil&Gas Consulting.

Državna tajna

Takvo rješenje samo po sebi ne bi bilo čudno da Petrovića u Nadzorni odbor Ine nije imenovala ta ista Vlada koja mu je sada odbila omogućiti uvid u podatke o poslovanju kompanije. Posebno je zanimljiv sam sadržaj spornog rješenja, gdje se navodi kako bi “omogućavanje pristupa traženoj informaciji onemogućilo učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje” arbitražnog postupka koji je hrvatska Vlada pokrenula protiv MOL-a.

Foto: Večernji list

A ta formulacija suštinski je iskaz nepovjerenja ministra Ivana Vrdoljaka – šefa hrvatskog pregovaračkog tima u slučaju Ina – prema Petroviću, inače jednom od najbližih prijatelja premijera Zorana Milanovića i njegovu posebnom savjetniku za europsko pravo. Naime, sporna studija trebala bi biti jedan od glavnih dokaza Hrvatske u arbitraži pokrenutoj protiv MOL-a. Kao predstojeći sudski dokaz studija je klasificirana, odnosno proglašena državnom tajnom, no pojedini njezini dijelovi dosad su neformalnim kanalima izašli u medijima. Na sve te informacije MOL je burno reagirao, proglasivši studiju i sve njezine nalaze lažnima.

Mađarska kompanija tražila je da joj se omogući uvid u studiju, no ti zahtjevi odbijeni su s obrazloženjem da bi Vladinim interesima štetilo da MOL, kao tužbenik, taj vitalan dokaz dobije prije nego što je to proceduralno nužno. No, sličan zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu gospodarstva, uime Nadzornog odbora Ine, poslao je i Siniša Petrović. Kako se neslužbeno doznaje, taj je zahtjev izazvao golemo nezadovoljstvo u Ministarstvu gospodarstva, gdje je protumačen kao čin kojim Petrović nastupa u interesu MOL-a, a ne hrvatske Vlade koja ga je imenovala. Činjenica da je njegov zahtjev odbijen i argumentacija koja se u njemu koristi poprilično je jasan znak da Vrdoljak i njegovi suradnici smatraju da bi otkrivanjem skrivene studije Petroviću ona u konačnici završila u rukama MOL-a.

Foto: Večernji list

Tražit će izuzeće ministra?

Ne ulazeći u procjenu opravdanosti takvog stava, činjenica jest da je stanje takvog teškog nepovjerenja između glavnog Vladina pregovarača i glavnog zastupnika u Nadzornom odboru Ine dugoročno neodrživo. Također, ovaj sukob zasigurno će dodatno destabilizirati ionako vrlo osjetljivu situaciju u pregovorima Vlade i MOL-a. I nakon više mjeseci pregovori se nisu pomaknuli s mrtve točke, ponajviše zbog nepomirljivih početnih pozicija.

Dok Vrdoljak i Vlada inzistiraju na pregovorima o upravljačkom modelu, a MOL-ovo odbijanje toga drže znakom da u stvari i ne želi pregovarati, MOL smatra da Vrdoljak inzistiranjem na toj temi namjerno koči pregovore. U kuloarima su se proteklih dana čak pojavile glasine kako će mađarska kompanija kao uvjet za nastavak pregovora tražiti izuzeće ministra Vrdoljaka.

>>Ivan Vrdoljak: INA pada, a MOL raste

>>Od 2020. spašavat ćemo Mađarsku i Ukrajinu od nestašica plina

>>Vrdoljak: MOL već pet godina uništava Inu

Komentara 43

Avatar puky
puky
19:49 27.05.2014.

... meni se cini da su Zoka i njegovi pusiona od HNS-ovaca i to velika pusiona ... srancica prakticno ni ne postoji a upravlja sa 70% drzave ... od 4 kandidata za EU parlament pola ih nisu zokijevi ... u u ovom slucaju vrdoljak ponizava prisnog sekretarovog prijatelja ... nemam drugo tumacenje osim da su maloumni ... strava ...

SE
sestrićna
20:31 27.05.2014.

siniša petrović glavni u nadzornom odboru ine..jel ima koji hrvat da je glavni u hrvatskoj?

MX
MXLCLGTG
19:41 27.05.2014.

Poslovanje INE nije i ne moze biti drzavna tajna cini mi se da se tu vodi jedna duga Politika koja se ne bi trebala skrivati od gradjana da se i 2003 islo odnosno davalo u javnost ne bi 25+1 dionica ine prodala za saku dolara,poslije su i sami Madari priznali da su negdje u hotelu u Zagrebu vidjeli bonbone 505 pa od sale ponudili tu cifru a nasi bez ikakve studije to i prihvatila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije