Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet sukob

Vrdoljak: MOL već pet godina uništava Inu

Ina,MOL,pregovori
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.05.2014.
u 22:42

MOL: Analiza je apsurdna i nekonzistentna. Medijski istupi ministra Vrdoljaka manevarski su potez

Nakon konstruktivnog sastanka između pregovarača Ine i MOL-a ponovno su u medijima zaratila dva strateška partnera u najvećoj hrvatskoj tvrtki. MOL je, kako doznajemo, još u petak dostavio odgovor na prijedlog novog modela upravljanja Inom, ali u njemu nema konkretnih prijedloga, nego su pobrojena područja o kojima se tek treba dogovoriti.

Strmoglav pad ulaganja

Iz redova pregovarača doznajemo da nije bilo komentara na izvješće konzultanata s kojim je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak došao na posljednji sastanak. Analizu koju su izradili konzultanti iz A. T. Kerneya te iz Oil&Gas Consultinga pokazala je pad poslovanja u svim segmentima. Na temelju njih ministar Vrdoljak je zaključio: MOL je pet godina sustavno uništavao Inu i neću mu dopustiti da je uništi! Analiza govori da je ulaganje u upstream u Ini palo za 33 posto, a u MOL-u raslo 23 posto. Investicije su od 2009. do 2012. pale sa 4,4 milijarde kuna na 974 milijuna kuna. Zato Vrdoljak tvrdi da bismo s uspješnom Inom imali rast gospodarstva i lakšu poziciju kod prekomjernog deficita.

HEP ulaže oko 2,2 milijarde kuna godišnje, a moćna Ina manje od njih. To je nedopustivo. Trebaju mi dva HEP-a da nadoknadim pad ulaganja – poručio je Vrdoljak, koji traži novi model upravljanja Inom po kojem bi Hrvati kontrolirali ulaganje u razvoj i bili odgovorni za plan investicija težak 3,5 milijarde dolara. Podsjeća kako je analiza stručnjaka pokazala da je Ina izgubila 5,6 milijardi dolara na vrijednosti rezervi i nešto manje od 600 milijuna dolara zbog neulaganja u rafinerije. Brojke se odnose na analizu poslovanja od 2009. do kraja 2012. pa je Vrdoljak zaključio da je MOL-ova vladavina ubrzala propast Ine.I dok MOL-ovi pregovarači, kako kažu naši izvori, nisu komentirali nalaze analize na samom sastanku, u priopćenju koje potpisuje MOL-ov glasnogovornik žestoko se napada i izvješće i ministra Vrdoljaka osobno.

– Intervjui i medijski istupi ministra Vrdoljaka manevarski su potez kojim pokušava usmjeriti pozornost od činjenice kako je Ministarstvo lošim regulativama i namjerno ne želeći dati Ini vremena da se za njih pripremi prošlog mjeseca oštetilo Inu za 200 milijuna kuna, što je ukupnu štetu regulative podiglo na gotovo milijardu kuna – poruka je MOL-a. Ne objašnjavaju razloge pada aktivnosti Ine, nego upiru prstom u autore analize na temelju koje ministar Vrdoljak proziva MOL.

Analizirat će studiju

– Studiju su izradili gospodin Umićević i njegovi prijatelji, a on se ne može smatrati nezavisnim stručnjakom jer ima partikularne interese u Ini – kažu u MOL-u pa kao dokaz nestručnosti ističu da Ina ne kontribuira BDP-u sa 9,4 posto, kako piše u studiji, nego sa 1,5 do tri posto, ovisno o godini. U MOL-u nisu zadovoljni ni činjenicom da je Vrdoljak iznio brojke u javnost, a iako nije analizirao studiju, MOL-ov pregovarački tim ističe da primjećuju “apsurdnosti nekih citiranih brojki i njihovu nekonzistentnost”.

– MOL će stoga putem NO Ine od Ministarstva gospodarstva tražiti preslik te studije pa će je proučiti – poručuju iz MOL-a te dodaju da ne žele komentirati optužbe “Jasminka Umićevića i njegovih prijatelja” jer su one, kažu u MOL-u, stvar prošlosti koja se rješava na sudu, a pregovori su dio budućnosti.

Komentara 5

Avatar cannabinoid
cannabinoid
07:33 13.05.2014.

ajmo vrdoljak istrazi sve pa da suker zavrsi u zatvoru. i ti odmah za njim.

BA
Black Angels
08:40 13.05.2014.

ostavka,,,. ostavka....

Avatar Pekhtor
Pekhtor
07:42 13.05.2014.

Budalas Vrdoljak. Kud bi unistavao svoje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije