Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višestruki ubojica

EKSKLUZIVNO Razgovor s Mlađanovom suprugom: Uzet ću njegovo prezime i čekati ga

Srđan Mlađan i Elia Molnar
Foto: PIXSELL/Društvene mreže
1/6
24.10.2019.
u 15:15

Emotivno zrela osoba ne bi ušla u brak s kriminalcem, ali me ovo nije iznenadilo, kaže dr. Herman Vukušić

Svoj sam život podredio kriminalu. Do te sam spoznaje došao s otprilike trinaest godina... Ne smatram se psihički bolesnim. Nije za mene psihoterapija. Za mene je metak u čelo... Ne da mi se pričati o sebi, ništa ne koristi, sve je već zapisano u papirima. Čekam robiju i gotovo... Ljut sam na sebe jer su me uhvatili... Nisam tako planirao...

Zborio je tako Srđan Mlađan (38), čovjek koji se prije svoje 22. godine mogao “pohvaliti” s tri ubojstva te koji je zbog toga u medijima prozvan sisačkim monstrumom. Gore su navedene zabilješke iz njegovih razgovora sa psihijatrima koji su ga vještačili nakon ubojstava koje je počinio te tijekom suđenja na kojima je osuđen na višegodišnji zatvor.

Presuda za posljednji zločin koji je počinio – kada je u veljači 2002. na izlasku za vikend iz zatvora opljačkao banku, oteo troje ljudi koje je pet sati držao taocima te ubio policajca Miljenka Vrankovića Kinga – postala mu je pravomoćna u studenome iste godine. Bio je osuđen na 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna koju je mogao dobiti kao mlađi punoljetnik, s obzirom na to da u vrijeme počinjenja tih zlodjela nije imao punu 21. godinu. Nakon tih zločina Mlađan je godinama bio smješten na Odjelu posebnog nadzora Kaznionice u Lepoglavi, a sve to vrijeme primao je pisma svojih obožavatelja. Među tim obožavateljima bila je i Elia Molnar (20), s kojom se u zatvoru nedavno vjenčao.

Znali smo što nas čeka

– Srđan i ja znali smo i bili spremni na to da će naše vjenčanje izazvati veliki interes javnosti, i zato smo se prije nego što smo stupili u brak dogovorili kako medijima nećemo odavati nikakve intimne detalje iz našeg odnosa. Pod velikim sam stresom danas jer novinari zovu cijeli dan, ali opet mislim kako je bolje da mene ovako gnjave nego Srđana ili njegovu familiju. Vidjela sam da vaši kolege svašta pišu, a neke stvari uopće nisu provjerili.

Na primjer, nije istina da radim u agenciji za nekretnine, završila sam trgovačku školu i radim u jednom dućanu, a isto tako nije istina da sam ja donosila prstenje u kaznionicu na vjenčanje. Jedina je istina da sam sada njegova supruga i da kao takva imam pravo posjećivati ga dva puta mjesečno i da smijemo telefonirati, a svim tim pravima ću se i koristiti. Trenutačno smo u procesu sređivanja nekih papira kako bih mogla uzeti njegovo prezime, a kada se ova medijska hajka oko svega smiri, nastavit ću komunicirati sa suprugom i čekati da izađe iz zatvora. I on i ja znamo da ćemo jednom živjeti kao normalan par – kazala nam je u telefonskom razgovoru Mlađanova supruga Elia Molnar zbog koje je Mlađan ponovno dospio na novinske naslovnice. A na njima je prvi put završio zbog toga što je s nepunih 16 godina, 19. siječnja 1997. iz automatske puške pucao u portirnicu sisačke tržnice u kojoj je sjedio Josip Martinić.

Srđan Mlađan i Elia Molnar
1/10

On je tada imao sreće te je preživio, no takve sreće nije bila Elizabeta Šubić, sisačka gimnazijalka koju je Mlađan ubio 3. siječnja 1998. Ispalio joj je hitac u potiljak dok je na stubištu škole čekala dečka. Samo 46 dana kasnije Mlađan je pucao u glavu Petra Jančića, čovjeka kojeg nije poznavao. Baš kao što nije poznavao ni Elizabetu Šubić. Uhićen je svibnju 1998., a policija je do njega došla slučajno. Istraživali su tko je orobio poslovnicu Sisačke banke i trag ih je odveo do Mlađana. Ispostavilo se da je iz banke odnio oko 134.000 kuna. Kada se otkrilo i da on stoji iza ubojstva, policija je doznala da je obožavao gledati film “Rođeni ubojice” te da je u njemu našao “inspiraciju” za zločine koje je počinio. Zbog tih zločina kao maloljetnik osuđen je na maksimalnih 10 godina zatvora, a sucu koji mu je izrekao presudu, poručio je: "Vidimo se u paklu." Dosuđenu kaznu izdržavao je u maloljetničkom zatvoru u Požegi, a zbog uzornog ponašanja dobio je pravo na korištenje slobodnih vikenda.

Tijekom jednog takvog vikenda opljačkao je banku, ubio policajca i oteo tročlanu obitelj. Policiji se predao gol do pasa, a zbog novih zločina osuđen je na 15 godina zatvora. Dosuđenu kaznu dugo vremena izdržavao je na posebnom sigurnosnom odjelu, a među zatvorskom populacijom zbog svojih zločina postao je “legenda”. Ni obožavatelji ga, po svemu sudeći, nisu zaboravili, a jedna od tih obožavateljica, koju je prvi put vidio na vjenčanju, sada mu je postala i supruga.

Njihovo nesvakidašnje vjenčanje zaista je bizaran događaj, ali u svjetskim okvirima nije toliko rijedak slučaj, navodi psihijatar dr. Herman Vukušić. U Americi se događa gotovo redovito, a korelacija postaje pozitivna s medijskom eksponiranošću osobe koja je počinila zločin.

Društveni mediji kao obrazovanje

– Teško mi je govoriti o psihopatologiji jer bih kršio etiku, ali ću svakako reći da se takve situacije ne događaju u emotivno zrelim uvjetima, znači osoba koja ima određenu razinu zadovoljavajuće emotivne zrelosti s obzirom na svoju dob i svoju psihosocijalnu okolinu, ne bi ušla u brak s kriminalcem odnosno osuđenikom za najteže krvne delikte – kaže dr. Vukušić. Mnogi će reći da se ovakve stvari kod nas prije nisu događale i da smo ih viđali samo u američkim trilerima, gdje najgori ubojice u zatvoru dobivaju gomile pisama od “zaljubljenih” djevojaka i žena. I u pravu su jer u eri interneta, a pogotovo društvenih mreža, i u Hrvatskoj dolazi do utjecaja medija i Influencera na pojedince, koji nadomještaju manjak pozornosti u životu približavanjem medijski eksponiranima.

– Ovo s Mlađanom nije me iznenadilo jer mi smo u situaciji da nam društvene mreže i Influenceri preuzimaju ulogu obrazovnog sustava, obitelji i društva u cjelini, što nije dobro – naglašava psihijatar. Paralela se može donekle povući sa slučajevima u kojima su djevojke iz europskih zemalja koje su, u potrazi za vlastitim identitetom, odlazile s pripadnicima ISIL-a također pod utjecajem društvenih mreža i predodžbi koje se tim putem stvaraju. Neki od najgorih serijskih ubojica bili su obiteljski ljudi, podsjeća dr. Vukušić, a mi ne znamo što je u pismima koje su razmjenjivali. Bez obzira na zločine koje je osoba počinila, u svojoj je korespondenciji s nekim mogla biti potpuno drukčija.

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar comandante
comandante
15:18 24.10.2019.

a zašto pišete o ovoj spodobi i ovoj balavici? Zašto im dajete ono što su htjeli, medijski prostor, vodite to u nadležne ustanove

DU
Deleted user
15:19 24.10.2019.

To će mu vjerojatno biti slijedeća žrtva.

KU
Kultura
15:45 24.10.2019.

Mrvice mala kad te rokne ne bus vise na instagramu. Frajer je teski bilde i opet kad izadje ce ubit. Ubio je curu iz cista mira i dvoje neduznih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije