Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno: goran višnjić

Ne mislim da sam star. Ima vremena za projekte u Hrvatskoj kad klinci porastu

goran višnjić
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
15.08.2014.
u 13:39

Naš najpoznatiji glumac u iskrenom intervjuu s odmora na Havajima progovara o seriji Extant koji je snimio s H. Berry, supruzi i njihovo troje djece...

Iza Gorana Višnjića naporna je radna godina, a upravo u trenucima dok ga Amerikanci gledaju u njegovu najnovijem, nedavno završenom projektu, seriji „Extant" u kojoj mu je partnerica oskarovka Halle Berry, 41-godišnjak uživa na zasluženom godišnjem odmoru. Provodi ga uglavnom u Los Angelesu gdje s obitelji živi više od deset godina, iako to nije jedina destinacija na kojoj ovo ljeto boravi, a uhvatio je i malo vremena da nam ispriča kako je bilo surađivati sa Spielbergom, što planira i kako se odmara.

Jeste li gledali prve epizode „Extanta"?

Vidio sam pilot i prve dvije epizode i zbilja sam jako zadovoljan. Prije svega jer nikada nisam imao prilike snimati ZF žanr, a oduvijek sam veliki obožavatelj fantastike. Čudi me da već prije nisam naletio na nešto slično pa mi je „Extant" na neki način ispunio jedan san.

Po čemu je bilo drugačije glumiti u ZF-u od onoga što ste radili do sada?

Ako ništa drugo, bilo je jako puno vizualnih efekata, robota... I recimo, kada sam glumio u „Hitnoj službi", morali smo se zbog medicinske vjerodostojnosti striktno držati teksta kako bi neki liječnik, kada pogleda seriju, sam sebi rekao: 'Čekaj, ovi se ne zezaju, ovo je ozbiljno.' Dok je ovdje bilo potpuno drugačije. U „Extantu" se sve nagađa, sve je fantastika, svijet koji smo sami kreirali i, ako si imao dobru ideju za promjenu u scenariju i ako ju Spielberg odobri, ona bi bila prihvaćena. Dakle, bilo je opuštenije i imali smo više slobode.

Oduševljeno javljanje na Ružu

Luka Kovač donio vam je svjetsku slavu. Hoće li ga znanstvenik John Woods kojega glumite u „Extantu" pobijediti u popularnosti?

Mislim da neće. Oni su dva potpuno drugačija svijeta. „Extant" je serija koju neprikosnoveno nosi Halle Berry dok nas je u „Hitnoj" sedmero nosilo priču. Osim toga, drugačiji je i format serije. Ovo je serija od svega 13 epizoda i radnjom je kao dugački film, a u „Hitnoj" je svaka epizoda od 22 po sezoni imala svoju priču i svaka je pripadala jednom liku uz koji su se na taj način gledatelji lakše vezali.

Kakva je Halle suradnica?

Sjajna. Ugodno me iznenadila i potvrdila mi sve lijepe stvari koje sam o njoj i ranije čuo od zajedničkih prijatelja. Od probnog snimanja do kraja prava profesionalka. Vedra, pristupačna i jedna od onih koji zrače pozitivom cijeli dan. Ugodno je sa zvijezdom njezina kalibra ravnopravno snimati 15 sati na dan, a da ne radi nikakve probleme, što se nekad u Hollywoodu, vjerujte, zna dogoditi.

Sa seta serije javili ste se uživo u ožujku na dodjelu Večernjakove ruže, a Halle se publici obratila na hrvatskom jeziku. Je li lako pristala na to?

Ma da! Štoviše, taj dan imali smo jako zahtjevno snimanje i nisam je htio previše mučiti pa sam je zamolio da se samo na brzinu javi. A ona se toliko time oduševila da je sama inzistirala da ju naučim nešto na hrvatskom jeziku. Odlična osoba.

Seriju ste snimali na mjestu na kojem je sniman legendarni „E. T.", a u produkciji je i sama legenda - Steven Spielberg, tata ZF žanra.

Strašno je zanimljiv, nema redatelja koji je poput njega obuhvatio toliko šarolik spektar žanrova. Dovoljno je da progovori jednu riječ i već osjećate tu težinu i karizmu koju nosi. Pričali smo o „E.T.-ju", tehničkim detaljima snimanja serije, vodili smo jako zanimljive razgovore. Da priča samo o svojim filmovima, možete ga slušati satima, a kamoli o svojim drugim životnim iskustvima. Zanimljiv čovjek s kojim bi se dalo provesti jako puno vremena.

Kao klinac voljeli ste ZF. Koji vam je film bio omiljen?

Tada sam bio lud za „Zvjezdanim ratovima" i serijama kao što su „Zvjezdane staze".

Deset godina trenira kung fu

Je li snimanje bilo fizički zahtjevno?

Kao liku znanstvenika, više je bilo intelektualno zahtjevno. Dakle, baš suprotno, bilo je teže održavati fizičku formu za vrijeme snimanja serije jer smo dugo boravili na setu, a nije bilo akcijskih scena, pa zapustite tjelovježbu. Na setu nisam čak ni potrčao. Inače, više od deset godina privatno treniram kung fu koji sam tada malo zapostavio.

Djelujete kao svojevrstan hrvatski ambasador gdje god se pojavite. Jeste li pozvali Spielberga ili Berry, hoće li doći ovo ljeto na Jadran?

Koliko znam, neće doći, ali Spielberg već sam dosta zna o Hrvatskoj i bio je kod nas jer je dobar prijatelj s Brankom Lustigom. I radio je s puno Hrvata tako da mu nisam morao posebno pričati o našoj zemlji.

Kako ćete vi provesti godišnji odmor?

Sada smo na Havajima, a ostatak ćemo biti u Los Angelesu. Ondje je sada jako lijepo, nema škole pa uživamo jer je okolica L. A.-a zbilja nešto posebno. Nisam siguran ni hoćemo li ili nećemo i do Hrvatske.

Kako su klinci?

Ma super su! Tin je s bakom i djedom u Hrvatskoj, on vam je pravi razbojnik, kako ljudi kažu, samo da mu stražnjica vidi puta. A ovo dvoje malih, Vigo i Vivien, ovdje su s nama.

Imate novu članicu obitelji. Kako su dečki prihvatili sestru?

Da, prije godinu i pol dana posvojili smo našu djevojčicu. Vivien. Dečki su je fenomenalno prihvatili, svi se odlično slažu.

U međuvremenu ste stekli i američko državljanstvo.

Da, da, sada imamo dvojno. A u procesu stjecanja državljanstva moja je supruga Ivana 'promijenila ime'. Naime, svoje krsno ime Eva počela je koristiti kao prvo jer je Amerikancima bilo dosta teško izgovarati njezino pravo ime.

Kako je supruga, čime se bavi?

Eva je super! Zauzeta je s klincima i životinjama, imamo i novu dogu. Kod nas u kući jako je živo. Ona je dosta angažirana i oko udruga za zaštitu životinja, kako ovdje tako i u Hrvatskoj, a skupljali smo i humanitarnu pomoć za poplavljena područja u Slavoniji. Ma uvijek je neka akcija.

Planirate li možda kakav projekt u Hrvatskoj?

Projekt o generalu Gotovini i dalje je na dnevnom redu. Strašno je kompleksan, četiri godišnja doba, opsežan scenarij... Jer to bi bio i film o Domovinskom ratu, ne samo o Anti Gotovini. Nadam se da će doći do realizacije, a ja ću definitivno naći vremena za njega. I volio bih opet raditi s Tončijem Vrdoljakom jer zadnje što smo skupa radili bila je „Duga mračna noć" i to mi je bilo jedno od ljepših iskustava u karijeri. Osim toga, i dalje imam želju s kolegama u Hrvatskoj napraviti svoju kazališnu predstavu. Ali teško je putovati s klincima dok su ovako mali, a onda opet kada počne škola, teško je zbog škole... Uglavnom, to bi se moglo dogoditi jedno ljeto u Šibeniku ili Dubrovniku. Već imam i tekst koji mi se jako sviđa, ali neću o detaljima da ne dajem ideje pa da me netko drugi preduhitri (op. a. smijeh). Ne mislim da sam star, imam još vremena pred sobom pa će za to biti prilike kada klinci porastu i budu htjeli cijelo ljeto provesti u Hrvatskoj i odmarati dok tata radi.

>>Oskarovci osvajaju TV-serije: I Halle Berry je popustila, svi žele na male ekrane

Komentara 4

KO
Kora
18:20 15.08.2014.

Ekskluzivno, a ni jedan komentar. (Osim mog - da nema komentara.) Što reći? Višnjiću je sve "super".

EV
evropljanin
19:53 15.08.2014.

sigurno kad ameri cak ni vase ime neznaju. onda se vracajte u hrvatsku.

LE
LeonardS
10:49 16.08.2014.

Eh da ti nije punca, tko si što si????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije