Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EKSKLUZIVNO Drugi čovjek Sberbanka: Todorića smo spremni tužiti

Želimo nastaviti s poslovanjem u Hrvatskoj. Zato od Ramljaka i Vlade tražimo bolju komunikaciju.
31. svibnja 2017. u 00:01 89 komentara 23532 prikaza

Prvi zamjenik predsjednika uprave Sberbanka Maksim Poletajev prvi put za jedan medij iznosi svoj odnos i pregovore s obitelji Todorić posljednjih mjeseci, prije otkrića da kompanija ima problema, odnosno da su mu dugo lagali prezentirajući mu nepotpne bilance. Izgubili su povjerenje, a ono je temelj za nastavak spašavanja.

Ledo Zadužnice i mjenice Jamčili Agrokoru u iznosu od 18,9 mlrd. kn: Vrijednost Leda je 0 kuna

Zato i razmišljaju o tužbi protiv obitelji. Održao je tada Poletajev dva sastanka s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, nakon čega je pokrenuto donošenje zakona. Sberbank je oprezan u novom financiranju, traži jamstvo da će se novoodobrena sredstva vratiti te bolju suradnju i s izvanrednom upravom i Vladom, koja je uspješno započeta na sastanku s premijerom Plenkovićem u ponedjeljak. 

Herman Gref je u petak izjavio da je Sberbank nezadovoljan procesom u Agrokoru. Slično ste u ponedjeljak poručili premijeru Plenkoviću. Kako ocjenjujete sastanak? Ima li napretka u komunikaciji koji ste tražili? 


Razgovor je vrlo bitan i mogu reći da smo imali otvoren dijalog. Premijeru sam jasno rekao kakva je naša pozicija. Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima koji vodi proces, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Važno je znati da je potrebno na tom području imati menadžment koji ima iskustva u tom segmentu u ovom važnom razdoblju za kompaniju. Izgleda da toga sada nema u Agrokoru. Nema dobre organizacije vezane uz tekuće poslovanje. Mislim da bi tim u Agrokoru morao provesti najbolju praksu u segmentu maloprodaje i jedino tako mogu poboljšati trenutačno stanje. Druga izjava, prema premijeru, vezana je uz novi dug jer želimo imati transparentan proces.

Zašto kompanija treba toliki novac? Naša procjena pokazuje da Agrokoru treba manje novca za likvidnost i da treba pronaći jeftiniji način financiranja kompanije nego što je kroz roll-up. Trenutačni prijedlog roll-up za nas nije prihvatljiv jer smo mi najviše izloženi, za 1,1 milijardu eura. Želimo i veći stupanj međusobnog povjerenja vezanog uz dobivanje informacija, komunikaciju, povjerenje i reakciju od nas ili vaše Vlade i g. Ramljaka. Rekao bih da je sastanak bio veoma produktivan jer smo počeli slušati jedni druge.  

 >>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju od srijede ili u e-izdanju

Ante Ramljak Izvanredna uprava Pročitajte prvo Ramljakovo izvješće o stanju u Agrokoru Maksim Poletaev Poletajev u Zagrebu Rusi nisu zadovoljni, kredit Agrokoru zasad je upitan ISPLAĆENE POTPORE Rekorderima Todoriću i Pipuniću 220 milijuna kuna

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Svjetski bestseler: Stabla komuniciraju, šuma ima Wi-Fi, poruke prenosi korijenje

>>Kurikularna reforma: Tko je tko u reformi školstva

>>Lokalni izbori: Osam velikih političkih dvoboja u drugom krugu

>>Papine cipele: Franjo dokinuo luksuz, nosi ortopedske cipele

 | Autor :

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • jadrmatic:

  Kaj ovi iz Sberbanka ne znaju da je njihov igrač Božo Petrov već podnio kaznenu prijavu protiv Todorića nakon tajnih sastanaka s njima, ili se prave ćoškasti? A stvarno, gdje nam je mali Božo? Od kada je Plenković rekao da ... prikaži još! treba vidjeti na čiji upravljač govori Božo, Božo ko da nam je u zemlju propao, a onakva beskompromisna veličina....više ne smije ni zucnuti, pa su sad morali angažirati osobno lika iz Moskve.

 • Avatar Anemični guzonja
  Anemični guzonja:

  Imate Vi u večernjem negdje lektora. Jesu Vaši novinari negdje čuli za padeže i hrvatski jezik. Drugi čovjek Sberbanka??!! Treći čovjek Deutsche banka...itd. Ako pišete tekstove na hrvatskom, onda je drugi čovjek SberbankE, Deutsche bankE! Sberbanku d.d., banku osnovanu po ... prikaži još! hrvatskim zakonima i koja radi na hrvatskom tržištu imate tu. Netko od tamo je iz Sberbanke. Ljudi iz ZABE su možda iz Zagreb(ačka) banka?? Capisci?

 • Deleted user:

  A i ovi ga s** .. Dali mu milijardu € kredita i u studenom se cudili koliko mu novaca treba? :D