Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekshumirani ostaci 15 srpskih žrtava stradalih u Oluji

Prema preliminarnim podacima, riječ je o pet žrtava ženskog spola i osam muškog spola, dok za dva tijela nije bilo moguće utvrditi spol
23. listopada 2018. u 23:53 64 komentara 5479 prikaza
Ilustracija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Na području Karlovačke županije ekshumirani su posmrtni ostaci 15 žrtava stradalih u akciji Oluja 1995., a identificiranje DNK analizom bit će obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, priopćilo je u utorak državno Povjerenstvo za nestale osobe Vlade Srbije.

Ministri poručili Vučiću: 'Suoči se s činjenicom da je Domovinski rat bio pravedan, a Srbija agresor'

Nadležna tijela Republike Hrvatske su, kako se navodi u priopćenju, 23. listopada završila šestodnevne ekshumacije s registriranih mjesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 15 osoba - na lokalnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), na groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), groblju u Gornjem Sjeničaku (1), lokalnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mjesnom groblju u Tušiloviću (1).

Prema preliminarnim podacima, riječ je o pet žrtava ženskog spola i osam muškog spola, dok za dva tijela nije bilo moguće utvrditi spol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su, kako je priopćeno, prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje će biti uzeti uzorci radi identificiranja metodom DNK analize, a potom slijedi identificiranje žrtava.

Marinko Jurasić Jesu li 'teške riječi' Aleksandra Vučića pomogle žrtvama Oluje?

U mjestu Plaški su, po pojedinačnim zahtjevima obitelji, ranije ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe temeljem „preliminarno utvrđenog identiteta“.

Skladno potpisanim međudržavnim dokumentima s Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu promatrača nazočili predstavnici Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije, navodi se u priopćenju.

Nastavak ekshumacija je, kako se naglašava, od posebnog značaja za ubrzanje rješavanja slučajeva osoba koje se vode kao nestale u vezi s oružanim sukobima i suradnje nadležnih tijela u regiji, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a poglavito značaj za  članove obitelji nestalih osoba, naglašeno je u priopćenju Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • bordon 2:

  Za Srbe je rat poceo 1995. godine.

 • lojtra2:

  U nedostatku jama i stratišta po kojima leže svi (od srba) postradali narodi bivše jugoslavije ovi su počeli otkapati pravoslavce s pravoslavnih groblja! Čisto da dodaju prilog borbi Hrvata za procesuiranje poznatih ratnih zločinaca u Vukovaru.

 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  Veoma tužno što se dešavalo a oba naroda slijede kršćanstvo i Krista! Neka obitalji nadju mir i stradali spokoj.