Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ekshumirana tijela obitelji ubijene 1991. - karlovački slučaj Zec

Posmrtni su ostaci izvađeni iz obiteljskog groba na Popović Brdu, gdje ih je ukopala JNA.
15. travnja 2010. u 22:00 15 komentara 168 prikaza
'karlovac roknic,150410 snimio zdravko bicak'
Foto: 'Photoshop'
Pogledajte galeriju 1/4

Uz osiguranje policije, nazočnost predstavnika Županijskog državnog odvjetništva, istražnog suca Mladena Kosjera, Mire Mlinac-Lucijanić, patologinje Opće bolnice Karlovac, i djelatnika Zelnila, na mjesnom groblju u Popović Brdu nedaleko od Karlovca obavljena je ekshumacija posmrtnih ostataka članova obitelji Roknić. Iako su Roknići ubijeni 5. listopada 1991. u svojoj obiteljskoj kući u naselju Sajevac, još nisu rasvijetljene sve okolnosti njihova stradavanja.

Izvađena tijela
– Točno je da je ekshumacija na Popović brdu obavljena, a riječ je o istražnoj radnji. Više o svemu moći ćemo reći nakon obdukcije koja slijedi. Obdukcijom se prije svega želi utvrditi mehanizam ozljeđivanja, uzrok smrti te je li smrt bila nasilna – rekla je Alenka Laptalo, glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu.

Nakon što su tijela izvađena iz obiteljskog groba, pretražena je i zemlja – tražila su se vjerojatno puščana zrna i djelići bombe.

Priča o Roknićima aktualizirana je nakon što su Branka Roknić i njen sin Nenad, koji sada žive u Srbiji, dali iskaz Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu. Sva je dokumentacija zatim proslijeđena DORH-u. Iako nema službenih potvrda o sadržaju svjedočenja, doznajemo da su Roknići za smrt oca i supruga Marka, sestre i kćeri Danijele, kojoj je tada bilo 14 godina, i Markove sestre Dragice Ninković optužili pripadnike tadašnjeg Zbora narodne garde.

– Čuli smo rafale kako paraju pročelje kuće, a nakon toga u kuću su upala četvorica vojnika te počela pucati po nama – svjedočenje je Roknića.

Prema njihovoj verziji, najprije je stradala Dragica Ninković, koja je pogođena metkom u glavu, zatim Marko, koji je s mladim Nenadom bio na katu kuće, a nakon toga i kći Danijela. Od četvorice vojnika, Roknići tvrde da su dvojicu prepoznali i da je riječ o njihovim susjedima Ž. G. i M. G. koje su preklinjali da više ne pucaju.

S druge strane, na Sajevcu i susjednom Turnju, legendarnom mjestu obrane grada, o smrti Roknićevih imaju potpuno drugu priču. Nevoljko se govori o tome, no tvrde da je iz kuće Roknićevih na uniformirane hrvatske vojnike bačena ručna bomba. Nakon toga oni su odgovorili pucanjem po kući i obračunom s napadačima.

Srbi masakrirali i svoje
To je bilo vrijeme u kojem nije bila uspostavljena crta razgraničenja između srpske strane i JNA, s jedne, te Hrvatske vojske, s druge strane. Među nizom još uvijek nerazjašnjenih smrti iz tog doba pamti se i masakriranje jednog Srbina. Njega su ubili predstavnici tadašnjih srpskih paravojnih formacija jer mu je sin bio u postrojbama Hrvatske vojske.

Tijela ubijenih članova obitelji Roknić pokupili su vojnici JNA te ih pokopali na groblju na Popović Brdu, mjestu u kojem su tada većinom živjeli Srbi.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • alphazulu99:

    Evo prilike odvjetnicima da ocerupaju hrvatsku drzavu.

  • zzbabac:

    Sada ce ponovo nastati antibraniteljska histerija kao u slucaju obitelji Zec koja je zasjenila tisuce hrvatskih zrtava. Orjunasi navalite!

  • -obrisani-:

    Ma kakvi zajci, to su srbi!