Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ekshumirana tijela Nicolaea i Elene Ceausescu

Tijela Nicolaea Ceausescua i njegove supruge Elene, koji su strijeljani na Božić 1989., ekshumirana su zbog uzimanja uzorka DNK za analizu, na zahtjev obitelji koja želi utvrditi identitet.
21. srpnja 2010. u 11:20 106 komentara 657 prikaza
Ceausescu
Foto: ceausescu.org

Specijalni tim forenzičara i patologa jučer je u Bukureštu ekshumirao posmrtne ostatke rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua i njegove supruge i Elene. Ekshumacija je obavljenja na zahtjev njihove djece koja sumnjaju da su im roditelji pokopani na vojnom groblju Ghencea, kao što tvrde vlasti, objavila je agencija Associated Press.

DNK analiza

Bračni par Ceausescu strijeljan je 22. prosinca 1989. nakon revolucije i svrgavanja s vlasti. Stručnjaci s Instituta sudske medicine u Bukureštu uzeli su uzorke posmrtnih ostataka kako bi napravili više testova, uključujući i DNK analizu, i utvrdili je li na groblju Ghencea stvarno pokopan bračni par Ceausescu. Testiranja će potrajati šest mjeseci.

Otvaranju groba i vađenju posmrtnih ostataka, koje je trajalo oko dva sata, nazočili su Valentin Ceausescu, sin rumunjskog diktatora, i Mircea Oprean, suprug Zoije Ceausescu, diktatorove kćeri koja je umrla 2006. godine od raka. Za vrijeme ekshumacije groblje su čuvali zaštitari, a glavni je ulaz bio zatvoren tako da mu nisu mogli pristupiti novinari ni znatiželjnici, navodi AP.

Zoia Ceausescu 2005. tužila je Ministarstvo obrane i tražila postupak utvrđivanja identiteta. Prije godinu dana obitelj je, prema rumunjskim zakonima, postala vlasnik grobnog mjesta para Ceausescu.

Tada su ishodili sudski nalog kojim je Institutu za sudsku medicinu naređeno da obavi ekshumaciju i analizu posmrtnih ostataka. – Ne znamo što će se dogoditi ako se pokaže da u tim grobovima nisu Ceausescuovi. Vjerojatno ćemo tužiti rumunjsku državu. Da je moja supruga Zoia živa, ovo bi bio najsretniji dan u njenom životu – rekao je Opran.

Grobar Cornel Muntean izjavio je AP da je tijelo Ceasescua bilo obučeno u debeli sivi kaput.

Bliže istini

Prema riječima Mircea Opreana, posmrtni ostaci Nicolaea Ceausescua bolje su očuvani nego ostaci njegove supruge. – Sada smo bliže istini – izjavio je nakon ekshumacije Valentin Ceausescu. Obitelj je najavila da će nakon testiranja organizirati novi pogreb ako DNK analiza potvrdi da se u grobu stvarno nalaze Nicolae Ceausescu i njegova supruga Elena.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Milas:

    Meni je ovdje interesantno što je naš Tito bio njegov bliski prijatelj. Često su se sastajali, ljubakali tri puta po balkanski itd. itd. Ali eto, mi još imamo Trg maršala Tita u središtu Zagreba a oni su u EU.

  • -obrisani-:

    pa kad je 80% radilo za Securitate. Ne grize se ruka koja hrani

  • U srcu:

    sherman da mene real skida ja nebi bio oženjen, da se kuka bilo bi u redu da roditelji plaćaju djeci školu umjesto države, pa da nam oni udare harač ok, ne moja plaća danas financira profesora on uči dijete sutra ... prikaži još!ra ću opet tom istom klincu plaćat za liječničke usluge naravno koverta je plave boje