Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kitolov

Ekološki aktivist jedini je politički zatvorenik u Japanu

Peter Bethune
Sea Shepherd
21.03.2010.
u 12:03

Peter Bethune se na japanski kitolovac uzverao još 15. veljače u vodama oko Antarktike, nakon što se Shonan Maru 2 zaletio u superbrzi divovski trimaran Sea Shepherda i doslovno ga prepolovio

Petera Bethunea, pripadnika ekološke organizacije Sea Shepherd, u nedjelju je u Tokiju uhitila Obalna straža zbog ilegalnog ukrcavanja na japanski kitolovac Shonan Maru 2. Bethune se na kitolovac uzverao još 15. veljače u vodama oko Antarktike, nakon što se Shonan Maru 2 zaletio u superbrzi divovski trimaran Sea Shepherda Ady Gil i doslovno ga prepolovio, pri čemu samo čudom nije bilo mrtvih. Najavljeno je da će biti optužen za “napad na plovilo”. Sea Shepherd je priopćio da se aktivist, ozlojeđen napadom kitolovaca na kolege, nakon brodoloma uzverao na japanski brod kako bi deklarativno zatražio građansko uhićenje kapetana zbog štete od tri milijuna dolara na trimaranu Sea Shepherda i ugrožavanja života. Iako je u vodama oko Antarktike kitolov zabranjen u komercijalne svrhe, japanski kitolovci godišnje izlove oko 1000 kitova, što opravdavaju “znanstvenim svrhama”. Činjenica je da se to meso kitova poslije nađe na tržnicama. Sea Shepherd ih ometa u kitolovu i povremeno prepolovi godišnji broj ubijenih kitova.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:20 20.04.2010.

Forza Peter! I nek dragi japanci umjesto robota i ninđa crtića, proizvedu više hrane, ili će i ona uskoro postati \"digitalna?\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije