Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavljaju nadzor

EK upravo odlučio da ne pokreće korektivne mjere protiv Hrvatske

28.01.2016., Zagreb - Novoimenovani ministri dolaze na prvu sjednicu Vlade.  Ministra financija Zdravko Marić.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.03.2016.
u 15:50

U Hrvatskoj i dalje postoje makroekonomske neravnoteže i Komisija će nastaviti nadzirati kako ih nova hrvatska Vlada ispravlja, ali u Komisiji su zaključili da nije potrebno uvesti korektivne mjere koje su najoštriji predviđeni oblik ove procedure nadzora

Europska komisija odlučila je da neće uvesti korektivne mjere u proceduri makroekonomskog nadzora nad Hrvatskom, neslužbeno doznajemo od upućenog izvora.

U Hrvatskoj i dalje postoje makroekonomske neravnoteže i Komisija će nastaviti nadzirati kako ih nova hrvatska Vlada ispravlja, ali u Komisiji su zaključili da nije potrebno uvesti korektivne mjere koje su najoštriji predviđeni oblik ove procedure nadzora. 

Stručnjaci u Komisiji dugo su vijećali i bili su na rubu pokretanja korektivnih mjera, no prevagnulo je stajalište da te mjere ne treba pokretati jer nova Vlada pokazuje spremnost da provede reforme, a ne da ih samo najavljuje. Prevagu je, čini se, donijela činjenica da je premijer Tihomir Orešković sa svojim suradnicima Jakšom Puljizom i ministrom Zdravkom Marićem ostavio dojam da će njegova Vlada i na političkoj, ali i na tehničkoj i operativnoj razini surađivati s Komisijom u implementaciji reformi. 

Prema jednom izvoru koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, ljudi u Komisiji odlučni su u tome da neće tolerirati bilo kakvo odgađanje reformi u Hrvatskoj, no do posljednjeg trenutka vijećali su o tome je li takvu poruku bolje poslati pritiskom, tj. pokretanjem korektivnih mjera, ili poticajem i pozitivnom porukom tako što će Hrvatskoj progledati kroz prste. Prevladalo je ovo drugo, kao što je prevladalo i prošle godine, kada je Hrvatska također plesala po rubu pokretanja korektivnih mjera makroekonomskog nadzora, ali je ostala pošteđena, dijelom i zbog toga što korektivne mjere nisu do sada pokrenute ni protiv jedne zemlje članice EU. 

Ministar financija Zdravko Marić, koji je prijepodne sudjelovao na sastanku Vijeća ministara financija EU u Bruxellesu, nije želio uoči Komisijine odluke spekulirati o tome kakva će ona biti. Ali potvrdio je da je tijekom vikenda radio na dokumentu koji je poslan Komisiji uoči današnje odluke. 

– U travnju Hrvatska ima formalnu obvezu slanja nacionalnog programa reformi i programa konvergencije, a kako smo mi rekli da nam nije potrebno sto dana nego da želimo odmah početi raditi, željeli smo Komisiji prezentirati taj plan ili barem njegove odrednice i prije formalnog slanja tih dokumenata – rekao je Marić.

>>Summit EU i Turske završio polovičnim dogovorom. Tusk: Dani neregularne migracije su završeni

>>Orešković u Bruxellesu komentirao izbor ministra branitelja

Komentara 74

ST
stefj
14:45 08.03.2016.

Tja, ako dobijemo korektivne mjere, odmah će Milanović i ekipa po ovoj vladi, a zapravo to nema veze s njom. Zapravo, ako ne dobijemo korektivne mjere, to možemo zahvaliti samo ovoj vladi i dokumentu koji je Orešković poslao EK... Mada, nakon Milanovića kojemu su za sve drugi bili krivi, sad napokon imamo vladu koja je jasno rekla da država previše troši, da se previše zadužuje i da će to pokušati popraviti. Da li će u tome uspjeti, veliko je pitanje, budući da se sve radi na "očuvanju stečenih prava" birokracije... Radi toga se prodaje državna imovina, radi toga se zadužuje, radi toga su porezi visoki, itd...

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
14:50 08.03.2016.

"prošle godine Hrvatska je za dlaku izbjegla korektivne mjere"? Nije valjda? Nije li Kim Il Zoka - Bubuljica rekla kako je sve super i Hrvatska raste?

FN
Fr@njo
15:11 08.03.2016.

ocekeujemo veceras, ako s e probudi , izjavu od drzavnika iz Krajiske , sa ili bez sljive ispod oka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije