Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi postupci

EK tuži 19 država zbog nepoštovanja propisa EU o azilu, Hrvatska nije među njima

21.09.2015., Opatovac - Prihvatni centar za izbjeglice u selu Opatovac. Svakih nekoliko trenutaka dolaze autobusi s granicnog prijelaza Tovarnik s izbjeglicama gdje ih se registrira i odvozi na granicu s Madjarskom
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
23.09.2015.
u 13:08

- Zajednički europski sustav azila može funkcionirati samo ako svi igraju po pravilima. Dublinski sustav mora funkcionirati i svi ga moraju primjenjivati - rekao je Timmermans.

Europska komisija pokrenula je danas 40 novih postupaka protiv 19 država članica EU zbog povrede propisa Unije o azilu, ali među njima nije Hrvatska.

Hrvatska je jedna od samo pet od ukupno 28 država članica koje su, po Komisiji, ispravno prenijele i implementirale propise EU o azilu u svoja nacionalna zakonodavstva. Iako je očito da Hrvatska u ovom trenutku krši propise EU o azilu kad umjesto registracije i uzimanja otisaka izbjeglica propušta te izbjeglice ubrzano i masovno dalje prema sjeveru i zapadu, Komisija danas nije pokrenula nikakav postupak protiv Hrvatske jer se 40 pokrenutih postupaka odnosi na prenošenje europskih propisa u nacionalna zakonodavstva, što je RH učinila ispravno.

Također, danas pokrenuti postupci pripremani su dulje vrijeme, dok je situacija na terenu u Hrvatskoj eskalirala krajem prošlog tjedna, što je Komisiji prekratko vrijeme za eventualno pokretanje postupka zbog povrede prava Unije protiv Hrvatske.  No, iz izjave potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa može se zaključiti kako u Komisiji vjeruju da se nijednoj državi ne može progledati kroz prste ako krši propise EU.

- Zajednički europski sustav azila može funkcionirati samo ako svi igraju po pravilima. Dublinski sustav mora funkcionirati i svi ga moraju primjenjivati - rekao je Timmermans.

Dublinski sustav znači da prva država članica u koju uđe tražitelj azila mora registrirati tu osobu, uzeti otiske prstiju te osobe, a ako ta osoba kasnije ode u drugu državu članicu EU treba biti vraćena u prvu zemlju registracije.  Izbjeglice koje dolaze iz Sirije ulaze u Hrvatsku iz Srbije, ali Hrvatska nije prva članica EU u koju su ušli. To je u većini slučajeva Grčka, gdje očito nisu registrirani sukladno dublinskom sustavu. No, dublinski sustav, prema tumačenju Komisije, podrazumijeva da, ako jedna članica EU propusti registrirati izbjeglice, onda druga to mora učiniti, a ako ne učini druga, mora treća itd.

>> Mađari dižu ogradu na granici kod Gole. Vozači kamiona prijete blokadom granice kod Tovarnika

>> Mađarski veleposlanik uputio prosvjednu notu zbog slanja izbjeglica

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 52

Avatar NikadRobom
NikadRobom
13:33 23.09.2015.

O kako se EU polako rasipa kao da je sazidana od pijeska.Ovo je uistinu pocetak kraja umjetne tvorevine koja nema sanse da u ovakvome obliku opstane,sjetimo se samo SFRJ.EU je bas na putu iste.

TA
tamanitelj
13:35 23.09.2015.

EU ,je postala pušiona na ćelu sa Merkel

ZI
ziviodrugtito
13:45 23.09.2015.

Da smo vodili Cokolindinu politiku bili bi prvi na toj listi s Madjarima u drustvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije