Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO LJETA CIJEPITI 70 POSTO STANOVNIŠTVA

EK traži brzo cijepljenje: Hrvatska na 1,1 cijepljenih na sto stanovnika

Rijeka: Početak cijepljenja građana u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
21.01.2021.
u 15:37

U Europskoj uniji trenutačno su odobrena samo dva cjepiva, uskoro se očekuje i ‘oxfordsko cjepivo’

Kako se kampanja cijepljenja zahuktava, tako se malim koracima približavamo kraju pandemije. To neće biti tako skoro, no dok do te točke ne dođemo, na redu je nekoliko etapa. Pokušat ćemo odgovoriti na neka od često postavljanih pitanja u vezi s ovom pandemijom radi smanjenja neizvjesnosti koju sa sobom nosi prisutnost novog koronavirusa SARS-CoV-2.

 KOJA SU CJEPIVA DO SADA ODOBRENA U EU, JESU LI SE NEKA ODOBRAVALA I U DRUGIM DRŽAVAMA? JE LI DRUGO RUSKO CJEPIVO 100 POSTO UČINKOVITO, KAKO KAŽE TASS, A KINESKO SAMO 50 POSTO?

U zemljama Europske unije odobrena su jedino cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna, kojima se i provodi cijepljenje u zemljama članicama. Očekuje se kako će 29. siječnja biti odobreno i cjepivo AstraZenece, poznato i kao ‘oxfordsko’ cjepivo. Ono se već primjenjuje u Velikoj Britaniji i Indiji. U Europi se još očekuju i cjepiva tvrtki Sanofi i Johnson & Johnson, kao i CureVac, iste tehnologije kao i Moderna i Pfizer/ BioNTech.

Rusko cjepivo Sputnik V Instituta Gamaleya bilo je prvo cjepivo službeno odobreno u nekoj zemlji, matičnoj Rusiji. Rusi tvrde kako mu je efikasnost 91 posto. Podataka za takvu tvrdnju malo je, a primjena je počela i prije kraja III. faze kliničkog ispitivanja bez kojega Europska agencija za lijekove i ne razmatra neki proizvod. Sputnik V primjenjuje se u Argentini i nekim brazilskim državama.

Jedini do sada raspoloživi prihvaćeni podaci su oni objavljeni u časopisu Lancet za fazu I./II. kliničkog ispitivanja. Jučer je objavljeno kako drugo rusko cjepivo, EpiVacCorona sibirskog Instituta Vektor, ima efikasnost od čak 100 posto. No, ni o efikasnosti tog cjepiva ne može se tvrditi ništa bez studija. Što se tiče kineskog cjepiva CoronaVac, koje proizvodi tvrtka Sinovac, unatoč optimističnijim najavama, nakon početka primjenjivanja u Brazilu pokazalo je efikasnost od 50,4 posto.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu primjenjuje se drugo kinesko cjepivo, BBIBP-CorV tvrtkeSinopharm, koje je pokazalo bolju učinkovitost, službeno 79,34 posto, a u primjeni u Emiratima i 86 posto, za tu razliku još se čeka objašnjenje.

ŠTO JE S TVRDNJAMA O POVEĆANOJ SMRTNOSTI NAKON CIJEPLJENJA NEDAVNO U NORVEŠKOJ?

Pitanje se odnosi na vijest o smrti 23 štićenika staračkih domova u Norveškoj nakon cijepljenja. No, kako navodi norveška agencija za lijekove, svakoga tjedna u tamošnjim staračkim domovima umre u prosjeku oko 400 ljudi. Tamošnji zavod za javno zdravstvo izdao je novu uputu da se osobe krhkijeg zdravstvenog stanja temeljitije pregledaju prije cijepljenja, no da “fatalni događaji kod takvih osoba nakon cijepljenja ne impliciraju uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja i smrti”. U toj je zemlji do dana te objave cijepljeno 43.740 osoba, velikim dijelom štićenici staračkih domova.

Treba sagledati sve informacije, mišljenje je našeg virusnog imunologa prof. dr. sc. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Što se tiče smrtnosti u staračkim domovima u Norveškoj, mislim da bi bilo nekritično komentirati to pitanje prije nego što se utvrdi je li se radilo o ljudima koji su zbog neke druge bolesti ili starosti bili pred sam kraj života, pa njihova smrt vjerojatno nema veze s vakcinacijom. Stvar je norveških zdravstvenih vlasti da to što prije provjere kako se ne bi širile poluinformacije koje se mogu koristiti i kao antipropaganda cijepljenju – rekao je. 3.

JE LI OPRAVDANO NADATI SE UBLAŽAVANJU MJERA POLOVICOM VELJAČE?

Jučer je na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao kako se sve razmatra, ali da s obzirom na situaciju u Europi te pojavu novog soja koronavirusa, treba biti na oprezu. Kazao je da se ništa spektakularno neće dogoditi 1. veljače što se tiče popuštanja mjera.

– Stvar je procjene kako se kreće napredovanje epidemijskog vala. U ovom trenutku čini se da je epidemijski val zaustavljen, broj novih slučajeva, broj hospitalizacija i broj preminulih se smanjuje. Također, udio pozitivnih testova se smanjuje. Očito su mjere koje su uvedene početkom prosinca dale rezultate. Za daljnje osmišljavanje mjera bit će potrebno detaljno analizirati koje su od uvedenih mjera bile ključne za zaustavljanje epidemijskog vala kao i procjenjivati koliko brzo u naš prostor ulazi novi, mutirani soj virusa koji se brže širi. Na žalost, još je prerano očekivati utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih ljudi malen. S obzirom na kretanja u našem okruženju, intenziviranje širenja virusa u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Španjolskoj itd. očito je počelo ponovno pojačano širenje, vjerojatno zbog novoga soja virusa ili i popuštanja mjera tijekom blagdana. Stoga treba biti vrlo oprezan s procjenama, pojačati praćenje epidemije u Hrvatskoj, pojačati testiranja, postaviti indikator koji upućuje na ponovno razbuktavanje epidemije i vrlo brzo reagirati kada se pokaže da se epidemija počela ponovno razbuktavati. U ovom trenutku je oko 15 posto testiranih pozitivno, što upućuje na znatnu aktivnost virusa. Dakle, u ovom je trenutku vrlo teško prognozirati ukidanje mjera – rekao nam je prof. dr. sc. Pero Lučin, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

JESU LI ZAISTA REKORDERI U CIJEPLJENJU ONE ZEMLJE KOJE SU GA SAMOSTALNO NABAVLJALE?

S jučerašnjim danom u 51 svjetskoj zemlji administrirano je 46,2 milijuna doza cjepiva. Jučer zabilježen tempo bio je 2,35 milijuna doza. Prema podacima stranice Our World in Data, rekorder je Izrael s 32,4 cijepljena na 100 stanovnika, slijede ga UAE s 20,9, Bahrein s 8,4, zatim Sejšeli sa 7,1, Velika Britanija sa 7, Sjedinjene Države s 4,9, pa Danska kao prva država Europske Unije s 3,1, a onda smo mi s 1,1 cijepljenih na 100 stanovnika.

Europska komisija jučer je donijela dokument u kojem se ističe obveza ubrzavanja cijepljenja u zemljama članicama EU prema čemu bi se do ožujka u svim zemljama EU trebalo cijepiti 80 posto starijih od 80 te 80 posto zdravstvenih i socijalnih radnika, a do ljeta ove godine 70 posto odraslog stanovništv

Komentara 25

Avatar Botox.Biden
Botox.Biden
15:40 21.01.2021.

Kako je Joe Biden zasjeo na vlast, tako se malim koracima približavamo kraju pandemije. 🤡

DU
Deleted user
15:41 21.01.2021.

Poprilicno sam skeptican da smo sposobni organizirati masovno cjepljenje cak i da nam netko istovari pred vrata cjepiva za cijelo pucanstvo

MG
milerazbojnik@gmail.com
15:47 21.01.2021.

možete se vi slikat ja se nebum cjepil bar jedno dve ili tri godine bum videl kak buju prošli ovi i kupil bum si onda ako i je sigurnu kartu za dalje ako me ne zahvati mir a ako meo me rokne korona virus iovako nemam išta izgubit nek me tad cijepe pa prdnem li na dasku i krepam nikom niš i nebu baš previše njih kukalo za menom mnogi buju odahnuli i mogli i dalje pravit ljude na isti kalup bedacima i na kraju da velim svakom znanom i neznanom moju izreku u tom slučaju na grob moj nek ne dođe niko kom nisam bil drag makar to bile dvije tri kkkkk i jedan šepavi pas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije