Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok do 30. travnja

Bruxelles Hrvatskoj: Donesite mjere koje će smanjiti deficit!

zastave
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
10.12.2013.
u 16:32

Hrvatska će imati rok do 30. travnja 2014. da "poduzme učinkovite mjere" i da detaljno objasni Bruxellesu svoju strategiju konsolidacije javnih financija.

Hrvatska u smanjenju proračunskog deficita treba postići ove ciljeve: deficit od 4,6 posto BDP-a u 2014., zatim 3,5 posto u 2015. i 2,7 posto u 2016., priopćila je Europska komisija u danas objavljenom dokumentu u kojemu preporučuje Vijeću EU da na sljedećem sastanku 28. siječnja 2014. formalno otvori proceduru prekomjernog deficita (EDP) nad Hrvatskom.

Hrvatska će imati rok do 30. travnja 2014. da "poduzme učinkovite mjere" i da detaljno objasni Bruxellesu svoju strategiju konsolidacije javnih financija.

Vlada mora pripremiti ozbiljne mjere

Prema ranijoj ekonomskoj prognozi Europske komisije za Hrvatsku, deficit će 2013. iznositi -5,4 posto BDP-a, u 2014. -6,5 posto, a u 2015. -6,2 posto, što znači da hrvatska Vlada treba pripremiti ozbiljne mjere kako bi dosegla ciljeve koje joj je danas zadala Komisija, a prema kojima bi se deficit spustio na ispod 3 posto do kraja 2016. godine.

Hrvatska treba specificirati i "rigorozno primijeniti" mjere potrebne za popravljanje deficita do 2016., kaže se u prijedlogu zaključka koje bi Vijeće EU trebalo usvojiti u siječnju. Hrvatske vlasti trebaju izvještavati Bruxelles "najmanje svakih šest mjeseci" o napretku u smanjenju deficita, dodaje se u prijedlogu zaključaka.

Što se traži u dokumentu?

Od Hrvatske se u istom dokumentu traži:

- temeljita revizija (proračunskih) rashoda s ciljem racionalizacije plaća, izdataka za socijalnu skrb i subvencija. Treba omogućiti dovoljno velik fiskalni prostor za pokretanje i primjenu rashoda koji potiču rast, uključujući i rashode za 'kofinanciranje' projekata koji se financiraju iz fondova EU

- dodatno poboljšanje porezne discipline i povećanje učinkovitosti porezne uprave

- poboljšanje institucionalnog okvira za javne financije. To treba učiniti kroz višegodišnje proračunsko programiranje, jačanje uloge i neovisnosti odbora za fiskalnu politiku, te kroz osiguranje usklađenosti s fiskalnim pravilima.

U ovom dokumentu ne govori se Hrvatskoj detaljno koje proračunske rashode treba smanjiti i kako, ali u gore spomenute tri točke nazire se u kojem smjeru će to ići. Uz sve to, Vijeće će, prema prijedlogu zaključaka, pozvati Hrvatsku da primijeni strukturne reforme, posebno kroz uvođenje fleksibilnosti na "kruto" tržište rada, poboljšanje "nepovoljnog" poslovnog okruženja i povećanje učinkovitosti javne uprave. Strukturne reforme trebale bi povećati potencijal rasta BDP-a, a ako raste BDP onda je manji iznos proračunskih rashoda koje treba rezati da bi se dosegao zadani cilj proračunskog deficita. 

>>Za deficit i vraćanje dugova Vladi treba 43 mlrd. kn!

>>'Jače oporezivanje imovine pomoći će vam da smanjite deficit'

Komentara 32

Avatar gladnijura
gladnijura
16:45 10.12.2013.

I dotjerasmo cara do duvara. Sad će valjda ova vlast imati hrabrosti ukinuti općine koje ne mogu zaslužiti da same sebe financiraju, smanjiti županije na 5 do 10, zatvoriti škole sa dva učenika, rasformirati županijske bolnice koje svoje pacijente ovakoo i onako šalju u Zagreb. A i raspustiti preskupi vozni park i koristiti nešto jeftinije, natjerati zastupnike u Saboru da budu tamo gdje im je radno mjesto i prema prisutnosti im dati plaču isto kao i radnicima kod privatnika.

ZB
zbuniceva
17:24 10.12.2013.

Još četiri mjeseca za kupnju Audija i rasipanje na plaće i beneficije. Kak se svi naši vladari gledaju u špigl dok govore meni nije jasno, Hrvatskom narodu ekonomija propadne 10 ili 20% a vladajući si budžetske rashode financirane od togg istog naroda povećaju za 20 ili 30%. Alan Ford.

NA
Nadalinaaa
20:52 10.12.2013.

Misle li ovi u Bruxellesu da naša Vlada zna što je to Strategija konsolidacije javnih financija? Vide li oni čime se hrvatska Vlada bavi, i što su joj prioriteti? Neka ih puste na miru dok preodgajaju Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije