Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška 2014.

Za deficit i vraćanje dugova Vladi treba 43 mlrd. kn!

slavko linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.11.2013.
u 23:00

Vladi i premijeru 11 milijuna kuna za troškove zrakoplova i održavanje, Ustavnom sudu 2 milijuna manje

Šefovi SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Vesna Pusić sukobili su se na sjednici Vlade zbog Linićeva prijedloga izmjene Zakona o porezu na dohodak. Ubuduće će se različiti honorari ili menadžerski bonusi oporezivati kao i plaće progresivnim poreznim stopama od 12, 25 i 40 posto. Dosad su i milijunski bankarski bonusi bili oporezivani sa samo 25 posto.

Srednji sloj

Taj je zakon jedan od nekoliko popratnih propisa vezanih uz donošenje proračuna za 2014. godinu. Proračun predviđa povećanje troškova države na 130,5 milijardi kuna i rast deficita na 17,5 milijardi kuna. Ukidanje dodatnih poreznih olakšica na područjima od posebne skrbi jedna je od mjera kojima se puni državna blagajna, kao i veća međustopa PDV-a od 13 posto na ulje, šećer, masti, dječju hranu i turizam. Sve je to prošlo bez rasprave na sjednici Vlade, izuzev odredbe o oporezivanju drugog dohotka.

– Dopustite da izrazim rezervu prema izmjenama zakona jer se njima udara najviše po srednjem sloju, po onima koji zarađuju između 8000 i 10.000 kuna, po profesorima, liječnicima, menadžerima. To su ljudi od kojih očekujemo da budu motor oporavka ove zemlje – rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Na to joj je premijer odgovorio da nije riječ o srednjem sloju, nego o “višem srednjom i visokom sloju”, odnosno o ljudima koji, osim osnovne primaju, i “drugu” plaću. Primjerice, profesori koji plaću primaju u bolnici, a honorare na fakultetima. Odsad će oba primanja biti oporezivana po istim stopama. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prigovorio je što se ta promjena našla na dnevnom redu Vlade bez prethodne rasprave na radnoj skupini, a i ministar financija Linić priznao je da taj zakon nije poslao na očitovanje Ministarstvu gospodarstva.

– Vjerujem da ćemo se do Sabora dogovoriti jer nije u redu da menadžeri s milijunskim primanjima plaćaju samo 25 posto poreza – argumentirao je Linić te se osvrnuo na još jednu “bitku” koju vodi s HNS-om, onu o uvođenju poreza na nekretnine. Vjetar u leđa dali su mu MMF i Europska komisija sugestijama da se uvede porez na imovinu. – Vjerujem da prijepora u koaliciji više neće biti jer nam dolazi godina u kojoj ćemo ostvariti gospodarski rast od 1,3 posto. Iduće godine morat ćemo razgovarati o uvođenju poreza na nekretnine – jasan je bio ministar financija.Upravo izostanak rasta naveo je kao glavni razlog trećeg rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kojim je smanjio planirane prihode za 2,9 milijardi kuna, a povećao troškove za 3,2 milijarde kuna.

Ministar je povećanje rashoda pravdao sanacijom zdravstva, indeksiranjem mirovina, većim brojem naknada za nezaposlene i socijalu. Po ministarstvima je kod rebalansa resorima ministara Marasa, Vrdoljaka, Grčića i Mrak-Taritaš srezano od 13 do 20 posto budžeta. Po svemu sudeći, Ministarstvo financija uzelo je onima koji nisu potrošili planirano i preraspodijelilo sektorima u kojima je bilo proboja, kao naprimjer u policiji i obrazovanju. Proračun za 2014. godinu veći je u odnosu na rebalans za nepune četiri milijarde kuna, a najveći dio rasta nosi Ministarstvo financija. U 11 milijardi kuna, za koliko mu je povećan proračun, kriju se stari dugovi koji su u međuvremenu došli na naplatu, ali i obveze nastale ulaskom u EU. Troškovi unutar samog resora financija rastu 92 posto – na 586 milijuna kuna – prije svega zbog izdvajanja za granične prijelaze.

I Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je u preraspodjeli sredstava veći iznos novca zbog granica, i to 300 milijuna kuna. Bit će novca i za pojačanja u Poreznoj upravi, kojoj se proračun povećava za 50-ak milijuna kuna. Ipak, najveća je stavka Linićeva ministarstva plaćanje dugova. Treba u 2014. servisirati 23,5 milijardi kuna dugova domaćim kreditorima te vratiti 10,3 milijarde kuna stranim kupcima državnog duga. Ukupno je to za 8,6 milijardi kuna veći iznos nego je bio lani. Za Europsku uniju treba dati 3,6 milijarde kuna za članarinu, što je za 1,9 milijardi kuna više nego u 2013., a tu je i 1,5 milijardi kuna za jamstva gospodarstvu. HBOR će biti dokapitaliziran sa 600 milijuna kuna, poticaji za stambenu štednju ostat će jednaki, dok će se poticanje dobrovoljne mirovinske štednje lagano povećati.

Uzeli Ustavnom sudu

Povećat će se i poticaji gospodarstvu proračunom Ministarstva poduzetništva i obrta. Od milijardu kuna svog budžeta, ministar Maras za Fondove gospodarske suradnje planira izdvojiti 475 milijuna kuna. Jovanovićevo ministarstvo uložit će u razvoj znanosti 260 milijuna kuna više nego lani – ukupno 911 milijuna kuna – a u povećanom proračunu ima mjesta i za sitna povećanja primanja u osnovnom, srednjem i visokom školstvu, za svaku granu obrazovanja po 100 milijuna kuna više za bruto primanja zaposlenika. Štednje nema ni na proračunu Vlade, koji je 30 posto veći. Oko 60-ak milijuna više uglavnom će se plasirati u udruge, ali predviđena su i bitno veća sredstva za korištenje zrakoplova.

Premijer će na vožnju zrakoplovom i njegovo održavanje potrošiti oko 11 milijuna kuna, 81% više nego ove godine. Pet milijuna kuna za zrakoplov uštedjelo se na Ustavnom sudu i Uredu predsjednika. Naime, Ustavnom je sudu proračun smanjen za 2,1 milijun kuna, što je sedam posto njegova ukupnog proračuna, a za gotovo dva milijuna kuna smanjen je i budžet predsjedniku države.

Komentara 8

WT
wtf
07:10 15.11.2013.

Ma kakve 43 milijarde ??? Treba njima svima po 43 godine Lepoglave ! Njihov jedini posao i ono što ih brine je vraćanje dugova ! Kakvi dugovi ??? Moratorij na sve dugove , dok država ne stane na noge ! Neka se gospoda kreditori strpe , ako radnici čekaju na plaće po pola godine , mogu i oni čekati na svoje brojeve !!!Novi deficit ? Kreši plaće u javnom sektoru na minimalac , ako se tako moglo u ratu , zašto ne može danas ? Kome više prodajete m..a pod bubrege , prodane duše ???

FU
furest
07:37 15.11.2013.

ukinuti zupanije ,smanjiti broj opcina ,ukinuti skole s 2 ,3 ucenika , smanjiti neptreban broj administracije, policije ,porezninika itd ukinuti namete privatnicima tipa hgk,komorski doprinos ukinuti sigurnih 100000 laznih penzija uvesti kontrole svakih 2 god invalidskih penzija i nece trbatinece trbati prodati hp ,croatia osig, ceste a mozda bi i otkupili inu

WT
wtf
07:17 15.11.2013.

Čega Vas je strah ? Da Vam neće dati nove kredite ??? Pa to nam je možda jedini izlaz , da nam oni stopiraju nova zaduženja kada vi već ne želite . Vi biste narkomana liječili drogom ? Stalno novi krediti , a dug svake godine sve veći ! Ok , može i tako ali omogućite svim ljudima da svake godine podignu novi kredit za otplatu starog i da uz to normalno žive . Vama treba capnuti ruku kada god potpišete neki novi kredit , ili kada prodate nešto od ovog , da ga tako nazovem escajga . Jer zlatnine ni srebrenine već odavno nema . Sve ste pomažnjavali !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije