Naslovnica Vijesti Svijet

EK pokrenula zakonski postupak protiv Mađarske

Kontroverzne odluke Orbánove vlade koje ugrožavaju samostalnost središnje banke našle su se na udaru međunarodne zajednice
17. siječnja 2012. u 15:41 25 komentara 2 prikaza
mađarska, budimpešta,prosvjed (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Europska komisija pokrenula je u utorak zakonski postupak protiv Mađarske zbog niza nedavno provedenih spornih reformi.

- Upravo smo odlučili da pokrenemo prekršajni postupak protiv Mađarske po tri točke - potvrdio je šef EK-a Jose Manuel Barroso.

Fidesz, konzervativna stranka premijera Viktora Orbána, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice nakon niza mjera kojima se, između ostalog, ugrožava neovisnost medija i središnje banke. Odluka će utjecati na financijsku pomoć Mađarskoj – i EU i MMF su odobravanje nove pomoći uvjetovali neovisnošću središnje banke.

Vlada je izvijestila kako bi mogla preispitati svoju politiku, no zamjenik premijera Tibor Navracsics u utorak nije dao naznake da će pokušati zaustaviti pokretanje postupka od Europske komisije. Rekao je da je vlada "blizu pronalaska rješenja u skoroj budućnosti".

Povjerenje ulagača u Mađarskoj ugroženo je najvišim porezom financijskog sektora u cijeloj Europi, kao i isplatama velikog dijela duga koje se očekuju ove godine. Zemlji je stoga potrebna nova porcija financijske pomoći, no u slučaju pravne borbe s EU-om, koja bi mogla doći i do Europskog suda, razgovori o pomoći mogli bi se opasno odužiti.

Podsjetimo, osim na udaru kritika međunarodne zajednice, vlada i Fidesz suočili su se s nezadovoljstvom i u samoj zemlji. Novi kontroverzni ustav i odluke poput one o ukidanju riječi "republika" u nazivu države izmamile su desetke tisuća Mađara na ulice, gdje su prosvjedovali protiv, kako su neki prosvjednici tvrdili, pretvaranja Mađarske u totalitarnu državu.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bakunjin
  bakunjin:

  Tužbom protiv neoivisnosti medija za neovisne medije! Medije bi još nekako progutali, ali neovisne banke, neovisne banke - to je prava blasfemija !? !?

 • -obrisani-:

  ko se buni ostaci i simpatizeri komunista...jer ih se vlada za sva vremena zeli rijesit poput sudaca koje salju u penziju sa 62g umjesto 74 ustvari dozivotno sto su za vrijeme komunizma ugnjetavali narod..tako i nasi suci puste u zastaru ... prikaži još! sudske optuznice protiv linica i drugova iz spd...to je problem

 • bobosmraddd:

  Najbolji sažetak onog što nas čeka u EU: http://europskaunija.wordpress.com/ Kako reče Isus: oprosti im Oče, neznaju što čine..