Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EK: Ne pregovaramo o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V

Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj, rekao je drugi glasnogovornik Komisije
04. ožujka 2021. u 13:58 4 komentara 251 prikaza
Sputnjik V
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija danas je kazala da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V. "U ovome trenutku ne vode se pregovori o uključivanju cjepiva Sputnjik u portfelj", rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

FILE PHOTO: A shipment of doses of Russia's Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine is seen after arriving at Ezeiza International Airport, in Buenos Aires BRŽE OD REDOVNOG PROCESA EMA započela pregled i autorizaciju ruskog cjepiva Sputnjik V

Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnjik V, koja bi mogla dovesti do njegova odobrenja za korištenje u 27 država članica.

"Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj", rekao je drugi glasnogovornik Komisije.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Koronavirus čeka se dokumentacija Pam Novosel: Istraživanje o Sputnjiku V govore da je učinkovitost veća od 90%

Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima EU-a, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol. Države članice EU-a smiju kupiti cjepiva koja nije Unije naručila kao cjelina, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji. 

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • @ploto@:

  Na čelu EK su korumpiramni plaćenici korporativnih farmakoloških lobija.Ti su ljudi sramota za bilo koju državu,a kamoli za vodstvo EK.

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Od EU nisam ništo niti drugo očekivao.

 • miroslav.petkovic.7564:

  Pa sta moze Ema,provjeravat Rusko cjepivo i onako Europa nije napravila niti jedno cjepivo.Kako ce netko provjeravat cjepivo a pojma nema o tome.Rusko cjepivo trazi vec 45 zemalja i toliko je zaregistrirano ko Zemlje ce kupovat Sputnjik V pojedinacno kao ... prikaži još! napr .Madarska.Ceska, Slovacka a uskoro ce sljedit taj put i druge zemlje .Rusija je napravila tri cjepiva a uskoro bit ce gotovo i cetvrto cjepivo Sputnjik V...Napravili za cili svit velika pobjeda Ruske medicine nad ostatkom svjeta.