Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović pisao Ceraru. Vlada poslala Saboru prijedlog o prekidu arbitraže

– Komisija naglašava važnost dobrog funkcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakona UN-a u budućnosti – rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.
28. srpnja 2015. u 18:50 352 komentara 23764 prikaza
prisluškivanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović odgovorio je danas slovenskom premijeru Miri Ceraru.

U pismu predsjednik Vlade konstatira kako je „vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi“.

– Hrvatska je i nadalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom, a dobrosusjedski odnosi naših dviju država saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji moraju se nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu – navodi se u pismu.

Slovenski je premijer, naime, u svom pismu Milanoviću prenio stajalište slovenske vlade da Hrvatska ne može jednostrano izići iz arbitražnog postupka i da će Arbitražni sud nastaviti sa svojim radom do donošenja presude.

Europska je komisija pak danas poručila da razumije zabrinutost Hrvatske zbog skandala u arbitražnom postupku sa Slovenijom, no da u samom arbitražnom sporazumu postoji način da se takva zabrinutost riješi. Iz izjave glasnogovornice Mine Andreeve čini se da Komisija ne podržava povlačenje Hrvatske iz arbitražnog sporazuma.

– Iako Europska komisija nije stranka u arbitražnom postupku, pozorno pratimo slučaj. Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti zbog navodnog skandala s prisluškivanjem. Međutim, Europska komisija potpuno podržava rad arbitražne procedure i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost obiju strana. U arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi kojima se može riješiti zabrinutost Hrvatske i istodobno sačuvati puno funkcioniranje arbitražnog sustava. Komisija naglašava važnost dobrog funkcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakona UN-a u budućnosti – rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Ronny Abraham novi arbitar Slovenije

Slovenija je izabrala novog arbitra u postupku o razgraničenju Hrvatske i Slovenije.

Riječ je o Francuzu Ronnyju Abrahamu, koji je u veljači ove godine zamijenio suca Gilberta Guillaumea na čelu Međunarodnog suda u Haagu (ICJ).

Vlada Republike Hrvatske održala je danas  telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Hrvatski sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Republike Slovenije.

>> Arbitražni sud Sloveniji: Hitno nam objasnite ponašanje Sekoleca i Simone Drenik

>> Jedinstveni: Izlazimo iz postupka arbitraže

>> Bio je to bezobrazni pokušaj da se prevarom oduzme hrvatski teritorij

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • lojtra1:

  Čuda poput morskih dimnjaka nesmiju se dozvoliti NIKOMU, čak ni EK a posebno ne na hrvatskom moru!! Za more i granice postoje mjerodavni, stručni sudovi a ovi nek se uče poslu na nekom drugom. S nama su dosta eksperimentirali.

 • Avatar diana majhen
  diana majhen:

  ma nek se gone. dosta su nas ucjenjivali i maltretirali i oni i slovenci, prije nego smo ušli u eu. nad ovim nemaju nadležnost pa koga briga što misle

 • Deleted user:

  "no da u samom Arbitražnom sporazumu postoji način da se takva zabrinutost riješi" naravno da postoji a to je IZLAZ IZ ARBITRAZE buduci je doslo do osnovne povrede arbitraze...