Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN potvrdio

Einstein je bio u pravu – ne možemo putovati u prošlost

cern
Arhivska fotografija
26.03.2012.
u 20:36

Izmjerena brzina elementarnih čestica – neutrina – manja je od brzine svjetlosti

Europski Centar za nuklearna istraživanja (CERN) priopćio je da se elementarne čestice neutrini ipak ne kreću brže od svjetlosti. To je potvrđeno novim ispitivanjem koje je obavljeno u CERN-u, prenijeli su francuski mediji. Objavljivanje rezultata prvobitnih mjerenja u sklopu istraživanja “Opera” uzdrmali su fizičare jer su u suprotnosti s teorijom relativiteta nobelovca Alberta Einsteina te s temeljima moderne fizike.

Pogrešan rezultat izmjeren jesenas u CERN-u bio je posljedica pogreške u mjerenju. Vodeći svjetski znanstvenici kazali su da bi zbog otkrića da se neke subatomske čestice kreću brže od svjetlosti trebalo preispitati postojeće teorije o stvaranju svemira. Da se to potvrdilo, teoretski bi bilo moguće slati informacije u prošlost. Drugim riječima, bilo bi moguće putovanje kroz vrijeme u prošlost.

CERN je u rujnu prošle godine priopćio da su trogodišnja mjerenja pokazala da neutrini razdaljinu od 730 kilometara između talijanskog grada Gran Saso i Ženeve u prosjeku prijeđu za oko 60 nanosekundi brže od svjetlosti, što bi, da je potvrđeno, srušilo Einsteinovu specijalnu teoriju relativiteta. No mjerenja su bila kriva.

Komentara 23

K1
k1milica
21:34 26.03.2012.

a sto su drugo mogli pa nece valjda stampati nove udzbenike.....scientizam je najaca (ne)religija na svijetu, sve ce se rijesiti sutra i raj i genetski kod i vladavina proletarijata---stalno katapultiranje proslosti u budocnost.....imam i ja 2 kila svjeze svjetle buducnosti...u zamrzivacu a i u konzervi

GR
grabice
21:42 26.03.2012.

.......tolike milijarde u pokušaj dokazivanja....velikog praska......... ........i početka zivota,,,,,koliko bi samo sirotinje koju su isti pretvorili u sirotinju.. ..........i koliko godina mogla jesti barem jedan obrok....... .......ali bitno je da smo nastali iz velikog praska.....

ZO
zook
20:57 26.03.2012.

kog briga , radite nešto pametno i brzo ode sve i p.m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije