Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ehud Barak: Uvjereni smo da Iran nastavlja djelovati kako bi došao do nuklearnog oružja

07.11.2008.
u 13:05

Izraelski ministar obrane Ehud Barak pozvao je u petak SAD da ne odustane od mogućeg pribjegavanja vojnoj opciji protiv iranskoga nuklearnog programa.

Po završetku susreta u Jeruzalemu s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, Barak je novinarima kazao:
- Već smo rekli što mislimo. Ne odbacujemo nijednu mogućnost. Preporučujemo drugima da ne odustaju ni od jedne mogućnosti.

- Uvjereni smo da Iran nastavlja djelovati kako bi došao do nuklearnog oružja i nastavlja varati svijet vodeći pregovore o nadzoru tog naoružanja - dodao je ministar obrane.

- Mislim da čelnici slobodnog svijeta moraju priznati i uzeti u obzir te stvari kad budu odlučivali o mogućim mjerama - dodao je Barak.

Izrael je zabrinut zbog spremnosti novoizabranoga američkog predsjednika Baracka Obame da uključi Iran u dijalog.

Šefica stranke Kadima i izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni već je u četvrtak iznijela mogućnost razmimoilaženja s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom o pitanju iranskoga nuklearnog programa.

- Moguće je da ima stvari oko kojih se ne slažemo glede pitanja kako spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja - kazala je Livni.

- Smatram problematičnim preliminarni dijalog s Teheranom u trenutku kad Iran misli da je svijet digao ruke od pitanja sankcija. Dijalog u ovom trenutku mogao bi se interpretirati kao znak slabosti - dodala je ona.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom zbog ubrzanja nuklearnog programa Teherana i ponovljenih izjava njegovih čelnika, posebice predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji predviđa kraj židovske države.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije