Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum

Egipćani se opredjeljuju za islamizam ili sekularnu državu

egipat (1)
Reuters
15.12.2012.
u 10:55

Novi ustav predlaže predsjednik Mohammed Mursi i Muslimanska braća.

Egipćani u subotu izlaze na referendum kako bi dali svoj glas za nacrt ustava koji je podijelio zemlju. Novi ustav predlaže predsjednik Mohammed Mursi i Muslimanska braća. Protivnici ustava tvrde da je \"previše islamistički\". Stoga je glasovanje bitno jer će odrediti put kojim će krenuti zemlja, prema islamističkoj ili sekularnoj državi. 

Glasanje će se najprije doržati u kairu i osam drugih provincija, a tjedan dana kasnije glasat će ostatak zemlje. 

Birališta osigurava oko 250 tisuća zaštitara, a na popisu birača nalazi se 51 milijun Egipćana. 

>>Faraon Mursi ponudio ustupke koji će samo doliti ulje na vatru

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

ER
erik
14:49 15.12.2012.

NItko se ne usudi komentirati? Meni je odmah bilo jasno nakon svrgavanja Mubaraka da Egiptu slijedi islamistička vlast. Nemam ništa protiv toga ako je to volja većine, ali ne na štetu manjina. Kladim se da će islamisti pobijediti, jer očito imaju jasnu viziju i veliku volju kako i kojim pravcem voditi državu i kako ustrojiti (islamsko) društvo. Jasna ideja i jaka volja uvijek dobivaju, ne samo u pitanju islamizma.

OB
-obrisani-
18:07 15.12.2012.

15.12.2012. u 17:22h Sejo je napisao/la: ovo vodi samo u gradjanski rat,sto Bilderberg i Izrael upravo zele ... Građanski rat?Taj crni scenario mi se ne čini realan. Prije bi rekao Mursi će progurati svoj nacrt novog ustava i onda sasa svojom muslimanskom braćom polako mrviti i gaziti sve što im se nađe na putu,a što se ne uklapa u islamstvo. Zanimljivo u toj priči sa referndumom je da bi Mursi mogao izvisiti,ne zbog progresivnih snaga nego upravo zbog ekstremnih radikalnih islamista Al-Nour koji novi ustav smatraju nedovoljno ‘oštrim’ u smislu islamizma. A ta paralela sa Izraelom,neznam odakle si to pokupio,svašta se priča lijevo-desno,Izraelu više odgovara stabilna situacija u Egiptu. Nisu baš sretni ni sa s.ranjem u Siriji još manje sa perspektivama Jordanije;biti okružen državama u kojima plamte ratovi nije baš to što si itko želi.

RE
@rea
19:10 16.12.2012.

Boli i mene za njihov Ustav. Sve dok ostaju s druge strane Mediterana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije