Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2019. u 10:20

Kurdi, narod bez države, BiH su dva puta spasili od ISIL-a

Kakva li apsurda – Kurdi i drugi put spašavaju BiH od ISIL-ovaca. Prvi put kada su ih zarobili u Siriji, a sada zato što zbog turske ofenzive ne mogu biti izručeni. Da je kojim slučajem nije bilo, već bi bili deportirani. Zabrinjava spoznaja da u ovom ratu Kurdima više nije fokus čuvanje zatvora, zbog čega prijeti opasnost od masovnog bijega ISIL-ovaca. Već se špekulira kako se to događa. Potvrde li se takva strahovanja, onda bi se ISIL opet mogao konsolidirati i ojačan vratiti na ratišta diljem svijeta. A bio je poražen i zato što su Kurdi bili najvjerniji saveznik Zapada. Kada su završili posao, taj isti Zapad ih je napustio.

Turska vojna operacija u Siriji dignula je svijet na noge. Akcija nazvana “Izvor mira” mogla bi donijeti vrtlog nestabilnosti ne samo na Bliskom istoku već diljem svijeta. Turski predsjednik Erdoğan zaprijetio je Europljanima da će im poslati 3,6 milijuna izbjeglica iz kampova na svom teritoriju ako pokušaju reagirati na njegovu vojnu akciju protiv Kurda. Koji su snažno prisutni na sjeveroistoku Sirije uz tursku granicu. Turci ih žele otjerati s tog područja i tamo naseliti oko dva milijuna sirijskih izbjeglica. “Oslobođeno” područje naseljeno novim “stanarima” ujedno bi im bilo tampon-zona sa sjeverom Sirije.

Početak vojne akcije izazvao je političku krizu na koju svijet nema odgovor. Nametnulo se i moralno pitanje izdaje Kurda, saveznika Zapada, koji je bio ključni u slamanju ISIL-a. Europske zemlje peru savjest objavom kako će zaustaviti prodaju oružja Turskoj. Takvi potezi smiješni su kada se zna da je ona jedna od najnaoružanijih članica NATO-a. Ameriku zbog izdaje Kurda kritiziraju i vlastiti građani koji ne žele prihvatiti epitet nepouzdanog partnera. U novom geostrateškom preslagivanju događaju se nezamislive kombinacije. Sirija šalje u pomoć vojsku do jučer svome neprijatelju (Kurdima).

Naivno je očekivati da se drama sa sjeveroistoka Sirije neće odraziti i na trusno područje jugoistoka Europe. I slabiji potresi u drugim dijelovima svijeta često su destabilizirali ionako nemirni Balkan. Ovaj je ipak jači i epicentar mu je bliži. Posljedice jednoga BiH, a nešto slabije i Hrvatska, uvelike osjeća već godinama. Deseci tisuća migranata iz Azije i Afrike prolazili su i prolaze teritorijem BiH u pokušaju da se domognu Europske unije. Država u kojoj nema stvarne vlasti već godinu dana teško se nosi s ovim humanitarnim, sigurnosnim i političkim problemom.

Prava pomoć Europe izostaje, a i kako da stigne kada se ne zna tko je u BiH i za što nadležan kada su migranti u pitanju. Najmanje desetak tisuća njih već se sprema prezimiti s druge strane hrvatske granice. Lokalne zajednice protive se izgradnji prihvatnih centara u njihovoj blizini, a kao i sve drugo, i to se u ovoj zemlji gleda kroz nacionalnu prizmu. I skrivene ciljeve određenih politika.

Kada bi Erdoğan ostvario svoju prijetnju prema EU, prva bi se na udaru opet našla BiH kao trenutačno ključni dio migrantskog koridora. Donijelo bi to novu nestabilnost i probleme. Baš kao i povratak ISIL-ovih boraca, čija je ekstradicija u BiH privremeno zaustavljena. Svi su zarobljeni nakon što je poražena tzv. Islamska država i proteklih mjeseci nalazili su se u zatvorima na području Sirije i Iraka. Jedan od njih, Jasmin Keserović iz Zavidovića, poznat je po propagandnim videosnimkama ISIL-a u kojima je pozivao na ubijanje kršćana. Sama najava izručenja ISIL-ovih terorista izazvala je strah u BiH.

Pomalo je i paradoksalno da Turska Europi, a time i zapadnom Balkanu, najavljuje slanje novog vala migranata, a istodobno u Beogradu, na prošlotjednom trilateralnom summitu s predstavnicima BiH i Srbije, obećava ulaganja u infrastrukturu i gospodarstvo kako bi ova regija, navodno, bila stabilna. U ovakvim situacijama treba vjerovati stvarnosti. Mnogo je više migrantskih kolona na bh. cestama nego strojeva koji ih grade. Bila bi dobra vijest da se izbjeglice, pa i ovakvim krivudavim i uskim cestama, vraćaju u Siriju, a da tim istim putom iz Sirije Kurdi neće k nama. Bude li “narod bez države” krenuo bh. cestama, teško će ikada pronaći svoj dom. Nadajmo se samo da turski ratni cilj nije “Izvorom mira” promijeniti etničku sliku i na Bliskom istoku i na zapadnom Balkanu.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
11:03 15.10.2019.

Na prvim izborima 1990. u BiH najviše glasova za Predsjednika dobio je Fikret Abdić, a ne Alija Izmetbegović. To je pokazatelj da su tada bh muslimani u većini ipak bilu normalni. Onda je Babo naivno vlast prepustio Aliji te upropastio i sebe i BiH.

SC
schwertransport
10:38 15.10.2019.

Muslimani u bosni su smi prizeljkivali da bosnu poislame al uz pomoc mudžehadina a oni su sektaši nemaju veze sa pravim islamom. Ti isti koji su dosli za vrijme rata sada im postavljaju uvjete i namecu svoju kulturu. Hrvatsko stanovnistvoo se doslovno iselilo iz bosne i to je problem i za bosnu i za hrvatsku, nesto je ostalo pogranicno sa hrvatskom srba al i oni ce se naci u problebu. Na kraju svega ce biti jos jedan građanski rat u bosni ali izmedu džihadista i lokalnih muslimana!

DU
Deleted user
10:51 15.10.2019.

Jedino nije jasno kako se to BiH nalazi "prva na udaru". Osim ako Erdogan ne potrpa ISIL-ovce i Kurde u transportne avione i ne spusti ih drito u Sarajevo ili Tuzlu. Ova migrantska ruta koja ide sada kroz BiH lakoko bi se nadzitrala da netko to stvarno hoce ,ali ne toliko u BiH ako uopce, koliko na balkanskom ulazu u "EU" ; dakle Grcka i Bugarska prije svega! Alternativno tu su i C.Gora,Sj.Makedonija tj. Albanija . Ali Grcka i Bugarska su kljucne! Naravno da je BiH drzava "propuh" po mnogim pitanjima , no stanje u BiH glede migranata je samo posljedica ne funkcioniranja kontrole na vanjskim granicama EU i to direktno prema Turskoj. Ok i BiH je "izvanjska" glede EU, ali je ipak uvucena i poluokruzena maltene sa EU. Problem je dalje na balaknskoj ruti od BiH prema Turskoj. Glede Hrvatske ona mora puno stroze sankcionirati ilegalne ulaske i to ukljucuje stroge kazne i represiju. To nece sprijeciti ocajne migrante ali ce umanjiti propusnost u svakom slucaju. Glede Turske - ponasenje EU je licemjerno , jedino totalne ekonomske sankcije bi bile smislene. No to sumnjam de ce se desiti. Rusi nece "pritiskati" Erdogana jer u tom slucaju S -400 ce zavrstiti kod Amerikanaca. Amerikanci toakodjer nece pritiskati Erdogana previse, jer je Turska na strateski bitnoj poziciji prema Crnom moru i Rusima. A i gledaju kako ce "pronjuskati" S -400. Isti sustav prodan Turskoj predvidjam u roku 5 godina doci ce u ruke Amera:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije