Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Egipat kupuje 30 francuskih borbenih zrakoplova Rafale, vrijednost procijenjena na 3,75 milijardi eura

Sporazum s Egiptom navodno pokriva i ugovore za dobavljača projektila MBDA i za dobavljača opreme Safran Electronics & Defense koji vrijede dodatnih 200 milijuna eura
04. svibnja 2021. u 13:09 2 komentara 473 prikaza
Show aérien de la Patrouille de France au dessus du Cap D'Agde
Foto: Sandrine Thesillat/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Egipat je s Francuskom dogovorio kupnju 30 borbenih zrakoplova Rafale, priopćilo je francusko ministarstvo obrane u utorak, a internetska stranica za istraživačko novinarstvo Disclose procijenila je vrijednost narudžbe na 3,75 milijardi eura.

TROŠKOVI BOLOVANJA – TVRTKAMA Ipak dulji radni vijek, a uvodi se i sindikalni 'porez' koji će morati plaćati svi?

Egipatsko ministarstvo obrane priopćilo je da će kupnju zrakoplova francuske tvrtke Dassault financirati zajmom koji se vraćati najmanje 10 godina, ali nije otkrilo vrijednost narudžbe ni druge pojedinosti.

Pozivajući se na povjerljive dokumente internetska stranica Disclose objavila je da je sporazum zaključen krajem travnja i da bi mogao biti potpisan tokom današnjeg posjeta egipatskog izaslanstva Parizu.

Disclose navodi da će financiranje posla do 85 posto jamčiti francuska država, a ponovo će se uključiti i banke BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale i CIC koje su financirali i izvorni sporazum. Banke nisu bile odmah dostupne za komentar te informacije.

Bude li sklopljen, posao će se nadovezati na Dassaultovo finaliziranje dogovora u siječnju o prodaji 18 Rafalea Grčkoj za 2,5 milijardi eura.

Organizirano cijepljenje prosvjetnih djelatnika iz svih srednjih škola na području Šibenika STRUČNJACI O CIJEPLJENJU I EPIDEMIJI Četvrti val na jesen, ali bit će blaži. 'Bilo bi preskupo provoditi serološke testove svih građana'

Sporazum s Egiptom navodno pokriva i ugovore za dobavljača projektila MBDA i za dobavljača opreme Safran Electronics & Defense koji vrijede dodatnih 200 milijuna eura.

U francuskom ministarstvu financija, vanjskih poslova i oružanih snaga nisu odmah bili dostupni za komentar informacije o vrijednosti narudžbi.

Francuska je bila glavni dobavljač oružja za Egipat između 2013. i 2017. godine, isporučivši 24 ratna zrakoplova s ​​opcijom za isporuku dodatnih 12. Ti su ugovori u međuvremenu istekli, a završeni su i pregovori o kupnji dodatnih Rafalea i ratnih brodova.

Diplomati tumače takav ishod bojaznima da Kairo neće moći vratiti kredite za koje je jamčila država, a ne zabrinutošću Pariza za stanje ljudskih prava u Egiptu.

Direktor Human Rights Watcha za Francusku Benedicte Jeannerod odmah je osudio novi francusko-egipatski posao.

reportaža iz trokuta Oko nas niču novi stanovi, a mi još pumpamo vodu iz 'franceka'

"Potpisivanjem megaugovora o isporuci oružja s vladom (predsjednika Abdela Fattaha) al-Sisija čiji predsjednički mandat obilježavaju najgora represija u Egiptu u nekoliko desetljeća, uništavanje zajednice (aktivista) za ljudska prava i iznimno ozbiljno kršenje ljudskih prava pod izlikom borbe protiv terorizma Francuska samo potiče bezobzirnu represiju", rekao je Jeannerod za Reuters.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u prosincu da prodaju oružja Egiptu neće uvjetovati ljudskim pravima jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira za borbu protiv terorizma u regiji. Njegova izjava razljutila je kritičare, primjećuje Reuters.

Aktivsti optužuju francuskog predsjednika da zatvara oči pred činjenicom da Sisijeva vlada sve ozbiljnije krši slobode građana.

Francuski dužnosnici odbacuju te optužbe, tvrdeći da je politička strategija Pariza da ne kritizira otvoreno zemlje zbog kršenja ljudskih prava kako bi mogao biti efikasniji iza zatvorenih vrata, od slučaja do slučaja.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Avatar Viktor999
    Viktor999:

    Sa susjedima kakve ima RH, najmanje što bi trebali imati (kada već nikako da kupimo te j....e avione) je jaka protuzračna obrana, žalosno