Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Egipat će upozoriti Izrael na mogući napad Hezbollaha

30.12.2008.
u 11:33

Turska i Egipat namjeravaju upozoriti Izrael da bi pokretanje kopnene operacije u Gazi moglo dovesti do otvaranja sjeverne bojišnice na jugu Libanona, objavio je u utorak izraelski list Yedioth Ahronot pozivajući se na arapski list al-Hayat.

Mogućnost širenja sukoba na Libanon: Novim ratom na sjeveru smanjiti pritisak na Gazu

Izrael odbacuje primirje s Hamasom

Prema izvještaju arapskog lista, egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit u ponedjeljak je boravio u Ankari te je svom turskom kolegi Ali Babacanu predstavio dokument s detaljima plana u četiri točke čiji je cilj uspostavljanje mira i okončanje izraelske operacije u Gazi.

Plan uključuje prekid vatre, otvaranje prijelaza u Gazi, uspostavljanje regionalnih i međunarodnih jamstava koje će osigurati da prijelazi ostanu otvoreni.

Prema tom planu, navodi izraelski list, Turska i Egipat bi zajedničkim snagama mogli izvršiti pritisak i uvjeriti Izrael na prekid operacija. Prema turskim izvorima proiranski Hezbollah mogao bi otvoriti novu bojišnicu s Izraelom na jugu Libanona.

Usprkos izvještajima o mogućem napadu na sjeveru, nedavne izjave glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasralaha navode da on ne razmišlja o ratu s Izraelom.

Od početka izraelske akcije u Gazi, Nasrallah je uglavnom govorio protiv Egipta i u potpunosti izbjegavao spomenuti Izrael.

Libanonske snage sigurnosti su u stanju pune pripravnosti zbog mogućih nereda u zemlji.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije